Rob Rasquin, Lilian Grupping en Gerrienke Wensink met de cheque. Foto: Theo Huijskes
Rob Rasquin, Lilian Grupping en Gerrienke Wensink met de cheque. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Cheque van Rotaryclub voor ShelterBox

WINTERSWIJK - Als gevolg van een geslaagde actie ten tijde van de Kerst 2015 heeft de Rotaryclub Winterswijk een cheque ter waarde van € 2.129,40 kunnen overhandigen aan het Noodhulpfonds ShelterBox, dat wereldwijd voorziet in noodonderdak, warmte en waardigheid voor mensen die getroffen zijn door (natuur-)rampen. Het geld werd bijeengebracht dankzij de door diverse leden van Rotary Winterswijk met een kerstkraam ontplooide activiteiten op de Kerstmarkt van Groenlo (12 december) en die van Winterswijk (20 december).

Door Theo Huijskes

Volgens Rob Rasquin uit Groenlo, lid van Rotary Winterswijk, bestond er op beide Kerstmarkten veel belangstelling voor de verkoop ten behoeve van ShelterBox.
"In beide plaatsen werden in de kerstkraam eigengemaakte voederkransen, kerstspullen en meer dan drieduizend loten verkocht om geld in te zamelen voor dit goede doel."
Vanwege alle actualiteiten rondom vluchtelingen in conflictgebieden, werd er ook deze keer gekozen om de Shelterbox als goed doel te ondersteunen.
ShelterBox is een internationaal, door Rotary ondersteund en begeleid noodhulpfonds, dat wereldwijd alles in het werk stelt om op materiële en immateriële wijze hulp te bieden in met name rampgebieden.
Zo is iedere box in feite een noodhulppakket met een ruime familietent. Met deze kwaliteitstent en andere essentiële gebruiksvoorwerpen om te kunnen eten, drinken en slapen, hebben mensen die dakloos zijn geworden de mogelijkheid om als gevolg van een natuur- of andere ramp om zich weer tijdelijk, in ieder geval gedurende een periode van zes maanden, te kunnen kunnen redden. ShelterBox reageert direct als er een (natuur-)ramp is en stuurt zodra het veilig is en meestal binnen een dag een ShelterBox Response Team richting rampgebieden. Daar waar nodig worden onmiddellijk shelterboxen met noodonderkomens geleverd aan mensen, die door de ramp hun thuis zijn kwijtgeraakt.
Lilian Grupping, voorzitter van Rotary Winterswijk, vertelt dat op beide in Groenlo en Winterswijk gehouden Kerstmarkten een voorbeeld van de inhoud van een shelterbox aanwezig was, zodat het de belangstellenden duidelijk werd waar de bijdragen voor ingezet gaan worden.
"Afgelopen jaar zijn shelterboxen onder andere ingezet bij de overstromingen in Chili, de aardbeving in Nepal en voor de Syrische vluchtelingen, die in Libanon zijn gestrand. Kortom een betere besteding van het gerealiseerde bedrag is er niet, zeker niet rondom de Kerst."
Tijdens de onlangs gehouden Nieuwjaarsreceptie van de Rotary werd het bedrag bekend gemaakt dat opgehaald is. Derhalve maar liefst € 2129,40 voor de Shelterbox.


Rotary organiseert Lego-dag

Winterswijk - Op woensdag 10 februari organiseert Rotary Winterswijk voor de tweede keer een Lego-dag in Theater de Storm voor de jeugd tot met 12 jaar.

Kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar kunnen van 10.00 tot 16.00 uur deelnemen aan de bouwwedstijd. Er zijn er leuke prijsjes te winnen. Om verzekerd te zijn van deelname aan de wedstrijd kunnen kaarten gekocht worden via www.theaterdestorm.nl. De entree bedraagt €.2,- per persoon en de deelname aan de bouwwedstrijd kost € 3,-.
De opbrengst van deze dag komt geheel ten goede aan Pax Kinderhulp.