Directeur Tonnie Zieverink geeft uitleg over de nieuwbouwplannen. Foto: Theo Huijskes
Directeur Tonnie Zieverink geeft uitleg over de nieuwbouwplannen. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

CC De Bron gaat op de ingeslagen weg door

Opening nieuwbouw gepland in de loop van 2017

Door Theo Huijskes

Groenlo - "Wij gaan gewoon op de ingeslagen weg door. In overleg met het gemeentebestuur van Oost Gelre is de afwijzing van een half miljoen provinciale subsidie vooralsnog geen reden om het gezamenlijk ingezette traject richting nieuwbouw in het centrum van Groenlo stop te zetten." Deze mededeling werd gedaan door zowel bestuursvoorzitter Hans Tops als door directeur Tonnie Zieverink van Cultureel Centrum De Bron in Groenlo tijdens een afgelopen donderdagavond gehouden Nieuwjaarsbijeenkomst voor gebruikers en genodigden.

Directeur Zieverink maakte daarbij melding van het feit dat het bestuurlijk en ambtelijk apparaat van de gemeente Oost Gelre er alles aan gaat doen om de subsidie in 2016 alsnog binnen te roeien.
"Ons laatste gesprek met de gemeente dateert van 9 december jl. Daarbij is duidelijk afgesproken dat de afzegging door de provincie geen beletsel is om verder te gaan met de uitvoering van onze plannen. De gemeente maakt op dit moment haast met het aankopen van de villa, waarin laatstelijk SWS Hameland was gehuisvest. De sloop van de niet in de nieuwbouw passende aangrenzende gebouwen is gepland in de maanden mei en juni van dit jaar. Tevens zal de aanbestedingsprocedure in gang worden gezet, waarbij in eerste instantie wordt gedacht aan alle lokale aannemersbedrijven. Verwacht wordt dat de nieuwbouw een jaar in beslag zal nemen, zodat in de tweede helft van 2017 de opening van een nieuw cultureel centrum kan worden gepland," aldus Zieverink, die ook nog inging op de naamgeving van de nieuwe locatie in hartje Grolle. "In de wandelgangen wordt alleen maar gesproken over 'De Mattelier', maar dit is alleen nog maar een projectnaam. "Voor de definitieve naam zal een prijsvraag worden uitgeschreven onder de burgers van Groenlo."

Vijf speerpunten
Nadat voorzitter Tops de doorgezette verjonging van het bestuur had toegelicht en alle vrijwilligers de complimenten van het bestuur had overgebracht, ging directeur Zieverink aan de hand van twee hoofdzaken (visiewijziging en verhuizing) uitvoerig in op een vijftal vastgestelde speerpunten, te weten: 1) Verjonging, 2) Verfrissing, 3) Professionalisering, 4) Realisatie De Mattelier en 5) Optimale programmering.
"Ik kan tal van zaken noemen, die extra aandacht verdienen en dat ook gaan krijgen. Maar laat ik mij met voorbeelden te noemen, beperken tot belangrijke zaken als organisatie in het algemeen, vrijwilligersbeleid, inkoopbeleid, nieuwe programmering, marketing en pr."
Zieverink meldde in het verlengde daarvan dat er een voorzichtige toename is van activiteiten, hetgeen het bestuur mede heeft doen besluiten om met ingang 2016 een tweemaandelijks gebruikersoverleg te beleggen.

Speciaal op de voorgrond werden nog een aantal activiteiten geplaatst, zoals het Doe Café, het Repair Café en in het bijzonder de Stichting Prikkelz onder aanvoering van bestuurslid Thirsa van der Kieft. Een initiatief dat helemaal past in het kader van de speerpunten 'Verjonging' en 'Verfrissing'. Een activiteit, die halverwege 2015 is opgestart, en vooral veel deelname en sympathie geniet vanwege de grote variatie aan activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, sport en avontuur.