Mark Ebbers met prins Michael en zijn adjudant. Foto: Kyra Broshuis
Mark Ebbers met prins Michael en zijn adjudant. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Golden Naoletönneke voor Mark Ebbers

"Humor, ironie, sarcasme en bizarre kronkels over legendarische onderwerpen"

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Op de vierde buutavond van carnavalsvereniging De Knunnekes, afgelopen vrijdag, is Mark Ebbers onderscheiden met het Gouden Naoletönneke. Ebbers krijgt deze onderscheiding vanwege zijn grote inzet voor de vereniging.

Voor Mark Ebbers totaal onverwacht roept president Rob Stokkers hem deze vrijdagavond naar het podium. Ebbers, toch wel gewend aan aandacht, is zichtbaar verlegen met alle lof die hem toegezwaaid wordt. Stokkers roemt Ebbers om zijn vele activiteiten "Mark heeft ontzettend veel bijgedragen aan onze jaarlijkse buutavonden. Hij heeft zelf jarenlang zeer verdienstelijk in de tonne gestaan en helpt nieuwe talenten voort bij de HBS (Hogere Buutschool). Hij heeft een belangrijk aandeel in de vele Natte Kranten en in het Grolse Knunneke. Als carnavalsvereniging kunnen wij altijd op hem rekenen als buutreedner op welk podium dan ook. Ook wanneer dat slechts één dag van tevoren is."

Schoonmoeders en Zieuwent
Stokkers vertelt over de vele buuts van Mark: "Jullie kennen Mark als één van de Grolse buutreedners die onze pronkzittingen tot een groot succes maken. Zijn buuts staan garant voor humor, ironie, soms valt er een sarcastische ondertoon te herkennen, maar ook altijd zijn er de bizarre gedachtenkronkels waar wij zo verschrikkelijk van kunnen genieten. Nu al legendarische onderwerpen zijn de voor iedereen herkenbare relatie met zijn schoonmoeder, de unieke bloedlijn van de inwoners van Zieuwent en zijn eigen 'dialectheuksken'."

Afspraak is afspraak
Voor Ebbers is afspraak ook echt afspraak, zo zegt Stokkers. "Mark is een kerel waar de Knunnekes altijd een beroep op kunnen doen en hij houdt zich aan zijn woord. Daarom is het voor mij een grote eer om hem, als tweede in de geschiedenis van CV de Knunnekes, te mogen onderscheiden met een Golden Naoletönneke voor al zijn verdiensten voor het Grolse carnaval in het algemeen en de Knunnekes in het bijzonder!"

Trotse vader
Vader Henk Ebbers, broer Tim en zus Noël staan Mark na afloop op te wachten. "Ik vind dit echt fantastisch. Mijn vrouw heb ik leren kennen toen zij dansmarietje was, mijn kleindochter Luna danst vanavond de sterren van de hemel op het podium en nu ook nog deze onderscheiding voor Mark," vertelt vader Ebbers niet zonder emotie. Henk Ebbers staat zelf ook als muzikant op het podium gedurende de vijf buutavonden.

Songtekstschrijver
Mark Ebbers geniet grote bekendheid in Groenlo en omstreken. Zo is hij onder meer de vaste tekstschrijver van de formatie De Gracht. Ook heeft hij verschillende carnavalsschlagers op zijn naam staan waaronder de evergreen 'Heimwee naor Grolle'. Ebbers heeft zijn eigen tekstbureau en is daarnaast redacteur bij Achterhoek Nieuws bv uit Lichtenvoorde, uitgever van onder andere de Groenlose Gids en de Elna.
De collega's en medewerkers feliciteren hem Mark hartelijk met met deze "meer dan terechte onderscheiding".