Een beeld van de versierde Goudsmitstraat in 2015. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de versierde Goudsmitstraat in 2015. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Meer aandacht voor straatversiering met carnaval

Reeds 25 Groenlose straten nemen dit jaar deel

Door Theo Huijskes

Groenlo - De Groenlose carnavalsvereniging De Knunnekes is altijd in beweging, naar de maatstaven van deze tijd uitgedrukt: een innovatieve club, niet alleen tijdens het bekende vijfde jaargetijde, maar zelfs gedurende het gehele jaar. Een sprekend voorbeeld daarvan is de straatversiering tijdens De Drie Dolle dagen. Een bij de burgers erg aansprekende, vorig jaar voor de eerste keer ingevoerde activiteit.

Het onderdeel straatversiering deed eind 2014, begin 2015 haar intrede. Het waren een tweetal Knunnekesleden, te weten Jos Spiekker en Rob Timmen, die het initiatief namen. Spiekker en Timmen maakten daarvoor jaren achtereen deel uit van de optochtcommissie van de Grolse carnavalsclub. Met hun afscheid van deze commissie, waar zij bewust plaats wilden maakten voor nieuwe aanstormende jonge leden, hadden beide heren echter geen vrede. Het bleef kriebelen, want alleen carnaval vieren was niet voldoende, men wilde ook iets voor de invulling van het jaarlijkse evenement betekenen. Vandaar de oprichting van een afzonderlijke commissie straatversiering. Daarvoor werd de versiering van straten, huizen, gevels, etalages, ramen en dergelijke behartigd door de leden van de optochtcommissie. Omdat de optocht, door de jaren heen tot een megaorganisatie verworden, alle aandacht, tijd en energie voor zich opeist, kreeg de straatversiering niet de aandacht die het verdiende. Beperkte de straatversiering in Groenlo zich in de beginjaren van De Knunnekes tot alleen de binnenstad, door de jaren heen heeft het ook in de woonwijken buiten de Grolse stadsgracht een enorme vlucht genomen. Het is verworden tot een gezellige, gezamenlijke activiteit, waar tal van straten en buurten niet meer buiten kunnen.

Uitbreiding
Als gevolg van de nog steeds toenemende belangstelling voor de straatversiering, heeft ook de commissie een uitbreiding ondergaan. Jos Spiekker en Rob Timmen krijgen met ingang van dit jaar ondersteuning van Peter Wieggers, voorheen ook vele jaren actief lid van de optochtcommissie. De belangrijkste doelstelling van de driehoofdige commissie bestaat uit het ondersteunen van de burgers van Groenlo bij het versieren van hun straat of buurt voorafgaande en tijdens de carnaval, waarbij een extra accent wordt gelegd op het creëren en vervolgens vergroten van het gemeenschappelijke carnavalsgevoel.
De commissie straatversiering krijgt volledige medewerking van het enkele jaren geleden opgerichte ballonnenfonds onder aanvoering van Grollenaar Erik Mentink. Dit fonds stelt ook dit jaar weer ballonnen, deze keer maar liefst 30 duizend stuks, ter beschikking. Inmiddels hebben al 25 straten in Groenlo een aanvraag voor het verkrijgen van ballonnen ingediend.

Eerste ballonnen voor prins en adjudant
De eerste ballonnen zullen op zaterdag 30 januari a.s. worden overhandigd aan stadsprins Michaël I en zijn adjudant Christof. Dit zal 's middags om 14.30 uur plaatsvinden nabij de Markt in Groenlo, te weten op het voorplein van de Oude Calixtuskerk. Overigens kunnen er tot en met zaterdag 23 januari a.s. nog ballonnen worden aangevraagd en dat via info@groenlovestingstadpromotion.nl. De aanvraag voor ballonnen betekent automatisch deelname aan de wedstrijd met als inzet de mooist versierde straat. Dit houdt in dat men zich hiervoor wel moet aanmelden, in het geval men geen ballonnen nodig heeft!
Voor de mooist versierde straat (in 2015 ging die eer naar de Karel Doormanstraat) is er de fel begeerde straatprijs. Bekendmaking en overhandiging van deze prijs vindt traditiegetrouw plaats op de maandagmorgen in carnavalshoes City Lido samen met de prijsuitreiking van de Grolse carnavalsoptocht.