Ehaab, Armin, Henry Welling en Danny in een scene uit 'Buutnlanders'. Foto: Henri Walterbos
Ehaab, Armin, Henry Welling en Danny in een scene uit 'Buutnlanders'. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

'Buutnlanders' is tegengeluid met een knipoog

"We houden net zoveel van de Achterhoek als de Nederlanders"

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK - De recente maatschappelijke polariserende geluiden waren redenen voor Ehaab Amairi (19, van Palestijns/Libanese afkomst) en Danny Haek (21, Irakese roots) uit Groenlo en de Italiaan Armin M. Scheuten uit Aalten, om in actie te komen. Op een hele andere manier. Met humor, met een knipoog, in het dialect, maar met een zeer duidelijke boodschap. Hulp krijgen ze er bij van Talie Wijlens uit Lichtenvoorde, van Mazzel VOF, verzorger van jongerenopbouwwerk Oost Gelre, die meeschrijft aan scripts en de camera hanteert.

Gastrollen
Deze week lanceren zij de YouTubeserie 'Buutnlanders', waarin ze zelf de hoofdrol spelen. Een serie volledig in het dialect, met ondertiteling in het Nederlands. Het eerste deel, waarin ze zichzelf als het ware voorstellen en het verhaal een duidelijk begin heeft, staat inmiddels op YouTube. Duur ruim 6 minuten. Het is de bedoeling dat er dit jaar zeker nog 30 filmpjes volgen, van elk 2 minuten. Naast de 'buutnlanders' ook 'gewoon' Nederlandse jongeren die meespelen, en dit eerste deel een verrassende gastrol van troubadour Henry Welling uit Zeddam. De 'acteurs' en scriptschrijver/cameraman hopen op meer leuke gastrollen van prominente Achterhoekers. Het eerste filmpje ziet er indrukwekkend uit. Leuk script, goed gemaakt, goed geacteerd. "We vinden dat als je iets wilt doen, de kwaliteit goed moet zijn," aldus Talie.

Geen slachtofferrol
Als ze bij elkaar zitten rollen de ideeën in vogelvlucht over tafel. Het enthousiasme is groot. "Ik kan bijna niet wachten tot het eerste filmpje online gaat," bekent Ehaab. "Het is ontzettend leuk om te maken. Ik doe wel vaker wat samen met Talie op dit gebied. Zo ineens ontstond dit idee." Talie lacht om Ehaabs enthousiasme. "De serie is bedoeld als tegengeluid. Er is veel negativiteit rondom allochtonen en vluchtelingen. Nu meer dan ooit. Het wordt tijd dat we daar verandering in brengen, vinden wij. Wij geloven dat alle kleine beetjes helpen en dat een goed idee wellicht tot iets groters kan leiden. Zeker via YouTube. Geen slachtofferrol aannemen maar positiviteit en verbinding zoeken met de directe omgeving. Dit is wat het project Buutnlanders beoogt. Je moet ook vooral om je zelf kunnen lachen."

'New Kids'-achtige humor
"Door allochtonen in te zetten als ambassadeurs voor onze streektaal, het Nedersaksisch dialect, proberen we een nieuwe beweging in gang te zetten. We betrekken jongeren bij streektaal en nemen zowel de Achterhoeker als de allochtoon op de hak. Dit alles omkleed met hedendaagse, noem het 'New Kids'-achtige humor," typeert Talie de serie. "Uiteraard is het ook te gek om met jonge talenten, film, internet en humor bezig te zijn. Het is vooral ook heel erg tof om te maken met zijn allen. We lachen ons kapot als we aan het draaien zijn. Het mooie is ook dat we erg veel gemeen hebben met elkaar. Ook veelal dezelfde humor hebben. Dat is misschien wel onze grootste gemene deler. Laten we er dan ook iets mee doen," lacht Talie. Het werkt aanstekelijk. "Het is zo leuk om dialect te spreken," gaat Danny verder. "We zijn opgegroeid in de Achterhoek. We houden net zoveel van de Achterhoek als de Nederlanders, zeg maar. We hebben het niet gemaakt omdat wij ons onveilig voelen. Wij voelen ons nog steeds prettig hier en voelen ons hier thuis."
"Laten we de samenleving bij elkaar brengen," voegt Armin toe.


Cursus Omgaan met Pubers

OOST gelre - Het Centrum voor Jeugd en Gezin start over een aantal weken met de oudercursus 'Omgaan met Pubers'.

Opvoeden is leuk, maar kan ook erg lastig zijn. Vooral als kinderen al wat ouder worden, meer hun eigen mening krijgen en zich met andere dingen gaan bezighouden. Welke regels stel je wel of niet? Soms is het gewoon al lastig om contact met je kind te krijgen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft een oudercursus 'Omgaan met pubers' ontwikkeld, bestemd voor ouders van pubers in de gemeenten Aalten, Winterswijk en Oost Gelre. Deze cursus kan ouders helpen om samen met andere ouders een oplossing voor deze vragen te vinden. Door het uitwisselen van ervaringen zullen ouders merken dat zij niet de enigen zijn die zich soms onzeker voelen over de opvoeding van pubers. De cursus is er vooral op gericht (weer) een goed contact te krijgen en te houden met een kind. Dat kan lastig zijn in de puberteit. Natuurlijk moet je af en toe regels stellen. Maar hoe voorkom je dat je alleen maar gemopper in huis hebt?
De onderwerpen die in de cursus aan bod komen zijn: Positief contact krijgen; Verbieden of nee zeggen; Grenzen stellen; Computergebruik; Alcohol- en drugsgebruik. Daarbij wordt veel ruimte ingelast voor de vragen die ouders zelf hebben.
Ouders, die woonachtig zijn in Aalten, Oost Gelre en Winterswijk, met kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar kunnen deelnemen. Er wordt gestart op donderdag 3 maart bij de Ahof aan de Polstraat 9 in Aalten. De cursusavond duurt van 20.00 tot 22.00 uur. De vervolgbijeenkomsten zijn op 10, 17, 24 en 31 maart gepland. Wie zich wil aanmelden of vragen heeft, kan contact opnemen met Sarah Pelgrim, telefoon 0314-356171, e-mail s.pelgrim@sensire.nl; met Simone Hagedoorn, 06-46378648, s.hagedoorn@mee-og.nl; of met Margriet de Winkel, 088 - 606 1728. Contact kan ook via Whatsapp of sms 06 - 316 414 64 of via een e-mail naar m.winkel@iriszorg.nl.