Prins Ronny (r) en adjudant Herbert van de Noamatters. Foto: Kyra Broshuis
Prins Ronny (r) en adjudant Herbert van de Noamatters. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Ronny Stapelbroek en Herbert Lubbers
nieuwe hoogheden Eefsele

Afscheid van prins Jeroen en adjudant Eric Schuurmans onder begeleiding buurt

Door Kyra Broshuis

Eefsele - In een bomvolle 'Heujbarg', de residentie van carnavalsvereniging De Noamatters uit Eefsele bij Erve Kots, zijn zaterdagavond de nieuwe hoogheden van de vereniging onthuld. Ronny Stapelbroek en Herbert Lubbers, zwagers, zullen vanaf nu regeren over Eefsele.

Gevarieerd programma
De jaarlijkse carnavalsavond van de Noamatters was wederom een groot succes. Het programma begon met het binnenhalen van de verschillende buurtverenigingen, waaronder de Maispotters, de Belhamels, de Jonge Nölepeters, de Eumkes, de Vènesikke en de Bacchus. De hofdames trakteerden de bezoekers op een spetterend optreden waarna de buurt van oud-prins Jeroen en oud-adjudant Eric het aftreden van beide heren begeleidde. Wat volgde was een aanstekelijk optreden van de Swingende Infuustoeters waar ook de nieuwe adjudant deel van uitmaakt. Dan is het de beurt aan Fons Monasso die na zijn optreden in Groenlo direct verder gaat in Eefsele. Daarna is eindelijk het moment van de onthulling daar. Via een prachtige show met live-beelden van een piratenzender wordt overgeschakeld naar het podium. Daar gaat de uitzending verder totdat er ingebroken wordt: de nieuwe prins en adjudant die als het agentschap Telecom het podium opkomen.

Niet woonachtig in Eefsele
Een hele verrassende keuze dit jaar; beide heren zijn namelijk niet woonachtig in Eefsele. Vorst Wieke klein Gebbink vertelt over dit bijzondere prinsenpaar. "Ronny en Herbert zijn al jarenlang fanatieke Eefselegangers maar wonen inderdaad niet hier. Ronny is afkomstig uit en woonachtig in Voor-Beltrum en Herbert heeft zijn huis en haard in Lichtenvoorde. Hun betrokkenheid bij de gemeenschap is voortgekomen uit de keuze van hun vrouw. Een tactische en wijze beslissing van de twee heren die hun leven drastisch in positieve zin deed veranderen. De vrouwen Sandra en Dorien zijn rasechte Eefselenaren geboren en getogen aan de Grensweg 3 als dochter van Theetje en Riekie Harbers, bijnaam: Roamoat. Wellicht één van de actiefste families van de buurtschap. Alle vier de kinderen wonen al lange tijd in omliggende plaatsen, maar van de Eefselse feesten zijn ze niet weg te slaan! In 2014 bestonden zelfs beide koningsparen van de kermis uit leden van deze familie. De 'kolde kante' heeft het feestgedrag inmiddels aardig overgenomen en krijgt nu van ons de gelegenheid om zich te bewijzen. Een heel jaar lang zullen Ronny en Herbert regeren over de Noamatters in Eefsele en hun gevolg meenemen naar diverse carnavalsgerelateerde feesten in de buurt."

Wi'j smeert hem!
Het nieuwe prinsenpaar heeft alles in het werk moeten stellen om het nieuws geheim te houden. "Dat valt nog niet mee met een stel achterdochtige kinderen in huis!"
Ronny en Herbert zullen dit jaar regeren onder het motto 'Wi'j smeert hem!', wat verwijst naar hun werkzaamheden als respectievelijk monteur bij Dusseldorp en zelfstandig tegelzetter. "En uiteraard is het ook een verwijzing naar de hoeveelheden drank die de heren achterover zullen slaan de komende tijd," zo besluit vorst Wieke klein Gebbink.