Links Eefke Sikkink en rechts Natalie Nijenkamp, makers van het dorpsplan voor Zieuwent. In het midden links Ruud Hulshof en naast hem Ruud Krabbenborg van Zieuwents Belang. Foto: Ferry Broshuis
Links Eefke Sikkink en rechts Natalie Nijenkamp, makers van het dorpsplan voor Zieuwent. In het midden links Ruud Hulshof en naast hem Ruud Krabbenborg van Zieuwents Belang. Foto: Ferry Broshuis Foto: Ferry Broshuis

Deelnemers Starters4Communities presenteerden zich

Groenlo - Sinds augustus vorig jaar is in de gemeenten Oost Gelre en Oude IJsselstreek Starters4Communities operationeel geworden. Een project dat als idee in Amsterdam is ontstaan, maar nu dus de Achterhoek heeft bereikt en hier ook prima past. Doel van dit plan is jong talent voor de regio te behouden door ze hier projecten aan te bieden met wellicht mogelijkheden voor professioneel werk. De gemeenten Oost Gelre en Oude IJsselstreek werken aan het plan mee en ondersteunen ook de achterliggende gedachte. In dit project worden starters op de arbeidsmarkt gekoppeld aan bewonersinitiatieven en het is dus gericht op sociaal ondernemen. De doelgroep betreft de recent afgestudeerden in de sector HBO en WO. Een tiental meiden presenteerden zich vrijdagavond in het gebouw van BS22 met de door hen ontwikkelde plannen, zoals het in het openingswoord werd benoemd door Marjolijn Gerritsen. Zij is als freelancer verbonden aan dit initiatief. De koppels van twee presenteerden zich dus vrijdagavond en het was interessant te zien en horen hoe ze nieuwe ideeën en in de opleidingen opgedane kennis gebruikten als handvatten om de voorgelegde problemen aan te pakken en oplossingen aan te dragen.

Door Ferry Broshuis

Het ging daarbij om een aantal concrete projecten - zoals in Den Diek in Lichtenvoorde, een sociaal-cultureel centrum waar drie enthousiaste medewerkers weer leven in hebben geblazen - maar de vraag is dan hoe er nog weer nieuwe initiatieven kunnen worden ontplooid en hoe het verder kan worden ontwikkeld. Dan het project Varssevelds Belang waarbij het erom gaat de belangen van Varsseveld in de ruimste zin van het woord te bewaken en de leefbaarheid te bevorderen.

Het project gaat in maart weer verder

En dan is er bijvoorbeeld de KIDSclub Hooiland in Lichtenvoorde die is opgericht door een aantal ouders in de wijk. Daar is behoefte aan hulp bij het opzetten van een nieuw activiteitenprogramma. En dan heb je Zieuwents Belang, dat al is opgericht in 1913 en al 100 jaar het vertrouwen van de inwoners heeft. Daar is nu behoefte aan een dorpsplan 2015-2025 en is deskundige hulp en ondersteuning ook gewenst.
De meidenformaties hebben de projecten op hun eigen inventieve wijze en met hun opgedane theoretische kennis benaderd en daarnaast hebben ze ook veel veldwerk verricht, overleg gevoerd met de vele betrokkenen bij die projecten enzovoort. Bovendien zijn ze tijdens hun werkzaamheden voor die projecten ook nog eens theoretisch van extra kennis en inzicht voorzien door enkele gerenommeerde deskundigen en dat gebeurde steeds op de maandag.

Interessant
Het was zeer interessant te zien hoe de jong afgestudeerden - in formaties van twee - de projecten hebben aangepakt en welke insteek ze daarbij hadden gekozen. De mensen van de projecten waar het over ging waren ook aanwezig. Marjolijn Gerritsen kon nog vertellen dat inmiddels een aantal van de afgestudeerden werk heeft gevonden. Het project gaat overigens in maart weer verder; het is een nieuwe manier van kansen laten ontstaan voor jonge professionals die dan ook nog eens de streek niet hoeven te verlaten.