Martijn en zijn moeder Marijke van Geemen in de in 2013 vernieuwde winkel. Foto: PR
Martijn en zijn moeder Marijke van Geemen in de in 2013 vernieuwde winkel. Foto: PR Foto: PR

Slager van Geemen al 55 jaar in Groenlo

Groenlo - Slagerij van Geemen is nog de enige zelfstandige slager in Groenlo. Zoals in veel plaatsen de laatste jaren en decennia is ook in Groenlo het aantal slagerijen sterk verminderd. Maar Van Geemen heeft de stormen doorstaan, als een slager die ambachtelijk, kwalitatief hoogstaand en duurzaam werkt. En het wordt gewaardeerd, de klantenkring van Van Geemen komt niet alleen uit heel Groenlo maar ook uit de plaatsen eromheen.

Want de vraag naar 'echt' vlees blijft er. Zeker in de winterperiode is deze vraag - evenals de specifieke vraag naar vleesschotels, zoals gourmetschotels - extra groot. Maar elke tijd heeft zijn speciale consumentenvraag, zo is vooral de zomer goed voor de barbecuepakketten, die Van Geemen ook veelvuldig levert.
Gerard van Geemen begon in 1960 in de slagerij aan de Boompjeswal – nog steeds de huidige locatie – en nam het bedrijf over van slager Lamers. Terwijl andere slagerijen verdwenen, bleef Van Geemen overeind. En met succes, in 2013 werd de winkel vernieuwd en uitgebreid, evenals de werkplaats achter de winkel. Hier verwerken zoon Martijn, werkzaam in het bedrijf sinds 1997, en vader Gerard dagelijks vers vlees ten behoeve van de slagerij. Zus Carola en moeder Marijke zijn vooral te vinden in de winkel, net als twee parttime medewerkers, die geen familie zijn maar wel net zo bevlogen.
Naast alle vlees wordt ook een flink deel van de vleeswaren door de Van Geemens zelf gemaakt. Net zoals ambachtelijke maaltijden en verschillende salades. En als ze al niet dóór Van Geemen zelf worden bereid, dan in elk geval speciaal vóór hen.
Ook de 'ouderwetse' vleesproducten zitten bij Slagerij van Geemen vanzelfsprekend in het assortiment; zaken als bakbloedworst en balkenbrij zijn volgens Martijn onverminderd of in sommige gevallen zelfs weer hernieuwd populair.
Het niet-vleesassortiment van Van Geemen bestaat in principe uit streekproducten uit de Oost-Achterhoek. Denk hierbij onder ander aan eieren, kaas, muesli en pannenkoekenmeel; het komt allemaal uit de buurt.
Een sterk punt is volgens Martijn dat ze alleen vlees van vrouwelijke varkens en runderen gebruiken: "Daar zit het lekkerste vlees aan." Daarnaast gaat hij er prat op dat de producten in hun winkel puur zijn. "Bij ons zit bijvoorbeeld in gehakt rundvlees, varkensvlees of een combinatie. En geen hele waslijst aan toevoegingen als smaakversterkers, conserveringsmiddelen, aroma's of wat dan ook."
Martijn is erg tevreden over de 'nieuwe' zaak. Hij heeft alle vertrouwen in de toekomst van zijn slagerij; hij kan qua leeftijd ook nog heel lang mee. Hij is ook erg verguld met de in 2014 vernieuwde Boompjeswal: "Mooi uitzicht op de opgeknapte gracht, de vernieuwde brug en – belangrijk voor winkeliers – voldoende en ruime gratis parkeerplaatsen."