Bernou Wagenaar en Erik Mentink bij de Grolse gracht. Foto: Kyra Broshuis
Bernou Wagenaar en Erik Mentink bij de Grolse gracht. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Nieuwe bordjes voor grachtenwandelroute

Plannen voor meer routes in de toekomst

Door Kyra Broshuis

Groenlo - Het is een samenwerkingsverband van Erik Mentink van Groenlo Vestingstadpromotion, organisator van onder andere de Vestingdagen, en Bernou Wagenaar, toeristisch coördinator voor Oost Gelre bij de Stichting Achterhoek Toerisme. Deze stichting is de organisatie die de Achterhoek qua promotie, marketing en toeristische producten op de kaart zet. Samen hebben ze er voor gezorgd dat de prachtige wandelroute langs de Grolse stadsgracht recent van nieuwe bewegwijzering voorzien is.

Belangrijke trekpleister
"De gracht is en blijft natuurlijk een hele belangrijke toeristische trekpleister," zo vertelt Bernou Wagenaar. "We zijn van plan in de toekomst nog meer wandelroutes te introduceren waarbij het accent komt te liggen op cultuur en historie. Maar ook een flora en faunaroute past heel goed bij Groenlo. We hebben hier ontzettend veel te bieden."
De wandelroute langs de gracht is uitgebreid met een heel nieuw stuk vanaf het park aan de Lichtenvoordseweg richting Schralenstein. In dit gebied is ook de pluktuin gevestigd die waarschijnlijk vanaf komend voorjaar operationeel zal zijn. Erik Mentink vertelt onderweg over de vele bezienswaardigheden langs de gracht en over wat er nog moet gebeuren. "De hele beschoeiing hier langs de gracht bij het dierenpark moet vernieuwd worden. Dat is nog een heel karwei maar wel hoognodig. Op sommige stukken, ook langs de reeds vernieuwde beschoeiing, zie je dat er veel water staat op de rand. Dat komt door de wellen die daar zitten, het is heel lastig om daar iets aan te doen." Ook het wandelpad dat langs Welgelegen voert is in de nieuwe route opgenomen.

Blauwalg en oer
Het grootste probleem van de Grolse gracht is de blauwalg, zo erkent ook Mentink. "Dat blijft een moeilijk probleem. Activiteiten in en aan de gracht moeten daarom bij voorkeur voor de maand juli georganiseerd worden. Vanaf juli neemt de kans op blauwalg aanzienlijk toe. Er is helaas nog steeds geen passende oplossing voor." Onderweg vraagt een voorbijganger Mentink over het 'roestwater' dat her en der in en om de gracht te zien is. "Nee, dat is geen roestwater, dat is oer. Als water van een sloot, beek, rivier of in dit geval een gracht bruin van kleur is, is dit een teken dat het water veel ijzeroxide, ook wel oer genoemd, bevat. Het heeft dus zeker wel iets met ijzer te maken. Oer is een steenachtige laag die die afzet op de bodem en oevers van het water."

De Markt als centraal punt
De nieuwe bordjes van de wandelroute zijn duidelijk en hangen op zeer zichtbare plekken. "Tijdens de verbreding van de gracht zijn veel bordjes verdwenen. Bovendien zijn er wat wijzigingen in de route dus vandaar de totaal nieuwe markering. De start is op de Markt. Vanaf daar loopt de route de hele gracht rond en eindigt weer op dezelfde plek," legt Mentink uit.
Bernou Wagenaar is blij met de nieuwe bewegwijzering. "Dit is precies wat we voor Groenlo willen. Het is ook heel goed dat het begint en eindigt op de Markt, zo kunnen de toeristen en andere wandelaars na afloop op adem komen op één van de Groenlose terrassen. Deze route is één van de vele mooie initiatieven om Groenlo landelijk op de kaart te zetten, er volgt nog veel meer."