De groenstrook nabij de Schaepmanstraat, waar het allemaal om draait. Foto: Theo Huijskes
De groenstrook nabij de Schaepmanstraat, waar het allemaal om draait. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Wethouder Marieke Frank verdedigt
aanleg Slingepad

GROENLO – "Het collegebesluit om het Slingepad nabij de Schaepmanstraat in Groenlo dwars door de groenstrook aan te leggen, is een weloverwogen aangelegenheid geweest. Daarvoor is een langdurig en tegelijkertijd intensief traject doorlopen, waarbij de meningen van de buurtbewoners, naar voren gebracht via een daarvoor speciaal in het leven geroepen werkgroep, zwaar hebben meegewogen." Deze reactie gaf wethouder Marieke Frank tijdens de onlangs gehouden raadscommissievergadering naar aanleiding van vragen van Bart Porskamp (VVD) en Jerry van der Meulen (D66).

Door Theo Huijskes

VVD'er Porskamp stelde dat de werkgroep 'Fietspad langs de Slinge' nog steeds erg teleurgesteld is in de gemeente en zich niet serieus genomen voelt. "Uit de ons aangereikte informatie blijkt dat er een toezegging is gedaan, die door de gemeente niet wordt nagekomen. Het gaat hier om de toezegging dat het pad niet midden door de groenstrook zou komen te liggen. Een en ander is door ons moeilijk te checken omdat er van de besprekingen geen gespreksverslagen zijn opgemaakt."
Namens de fractie van D66 liet Van der Meulen kritische woorden vallen over de wijze waarop de gemeente Oost Gelre in dit soort gevallen communiceert met haar burgers. "De kritiek van de in dit geval betrokken burgers op de handelwijze van de gemeente is niet mals. Is uw college in het verlengde daarvan bereid om nogmaals met de bewoners aan tafel te gaan om te bezien of er nog openingen zijn te creëren voor een andere afweging?"
In haar antwoord stelde wethouder Frank dat men van gemeentewege niet over één nacht ijs is gegaan en dat alle mogelijke opties zeer zorgvuldig zijn bestudeerd. "Om verschillende redenen vielen vervolgens een aantal opties af. Ook de optie om het pad aan de rand van het talud aan te leggen. Deze mogelijke optie zou gepaard gaan met een extra hoge kostenpost en zou bovendien ecologische schade aan de natuur veroorzaken. Ook een pad aan de rand van de groenstrook is niet haalbaar, omdat daarvoor teveel veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen. Om tevens zoveel mogelijk tegemoet te komen aan het voor de aanwonende burgers zwaarwegende privacyaspect, is toen besloten voor de optie dwars door de groenstrook, waarbij zoveel mogelijk bomen en planten zullen worden gespaard. Met die oplossing denken wij een goed compromis te hebben bereikt."

Gespreksverslagen
De suggestie van de VVD om van dit soort aangelegenheden gespreksverslagen te maken, zodat deze ook door een derde ingezien kunnen worden, hetgeen bijdraagt aan de gewenste transparantie van een participatieproces, zal volgens Marieke Frank worden meegenomen. "Ik bestrijd overigens dat er totaal geen communicatie heeft plaatsgevonden. Er is over en weer veel mailverkeer geweest, waarbij afspraken zijn vastgelegd. Daarnaast geeft het toepassen van de juiste communicatie in een participatieproces niet altijd de garantie dat er een oplossing uit de bus komt overeenkomstig de wens van alle partijen. Participatie blijft een leerproces van twee kanten. Zeker in de situatie van de Schaepmanstraat, alwaar je te maken hebt met veel verschillende belevingen en meningen. Ondanks dat hopen wij dat de werkgroep met ons in gesprek blijft met betrekking tot de uitvoering en afsluiting van het traject," aldus wethouder Marieke Frank.