Is een voorziening als de Zwolse Ludgerusschool te handhaven? Foto: Theo Huijskes
Is een voorziening als de Zwolse Ludgerusschool te handhaven? Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

CDA wil visie over
onderwijsvoorzieningen Oost Gelre

College van B&W zegt memo toe vóór juni

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Het college van burgemeester en wethouders onderschrijft de mening van de CDA-fractie dat er in de gemeenteraad zo spoedig mogelijk een inhoudelijke discussie moet worden gevoerd over de onderwijsvoorzieningen in Oost Gelre. Woordvoerder Walter Leemreize van de Christen Democraten is van mening dat de raad in een zo'n vroeg mogelijk stadium betrokken moet worden bij het hoofdstuk toekomst onderwijsvoorzieningen in de grote en kleine kernen van Oost Gelre.

De vraagstelling van de CDA-woordvoerder was mede het gevolg van een op maandag 11 januari jl. gehouden themabijeenkomst, waarbij de gemeenteraad werd bijgepraat over het Integraal Educatief Kind Centrum in Lichtenvoorde. "Die bijeenkomst heeft ons aangezet om uw college te verzoeken om zo spoedig mogelijk met een visie richting de raad te komen."
In verband met de afwezigheid van portefeuillehouder onderwijs René Hoijtink reageerde wethouder Jos Hoenderboom met de opmerking dat ook het college de noodzaak van een visie terdege inziet. "U kunt op korte termijn, in ieder geval vóór juni aanstaande, een memo van ons tegemoet zien. Daarin zal een totaalaanpak van het op te starten proces worden vermeld."

'Samen onder één dak'
De desbetreffende themabijeenkomst voor de raadsleden van Oost Gelre betrof een presentatie van de plannen voor een Integraal Educatief Kind Centrum onder het motto: 'Samen onder één dak voor alle kinderen'.
De demografische krimp is de laatste jaren aan de orde van de dag. Mede als gevolg van die krimp ontstaat er ook binnen de gemeente Oost Gelre op termijn overcapaciteit c.q. leegstand in bestaande onderwijs- en welzijnsvoorzieningen. In Oost Gelre wil nu de gemeente in samenspraak met de schoolbesturen en de besturen van voorschoolse instellingen de mogelijkheden laten onderzoeken om te komen tot een herschikking van deze voorzieningen en dat op de eerste plaats in grote kern Lichtenvoorde.
Het is in feite reeds in 2014 begonnen toen de voorschoolse organisaties en de schoolbesturen in samenwerking met de gemeente Oost Gelre één visie hebben opgesteld voor de aanpak van de gevolgen van de met de krimp te maken hebbende leerlingendaling. Voor de uitwerking is een onderscheid gemaakt tussen de twee hoofdkernen: Lichtenvoorde met de omliggende kerkdorpen Lievelde, Vragender, Zieuwent, Harreveld en Mariënvelde en Groenlo met de gemeenschap Zwolle. In het geval van hoofdkern Lichtenvoorde en omliggende kerkdorpen is inmiddels een start gemaakt met de voorbereiding van de eerste fase, te weten het onderzoek naar de mogelijkheden voor een Integraal Educatief Kind Centrum. In een dergelijk centrum moet straks plaats zijn voor alle kinderen van 0 tot 14 jaar.
De gemeenteraad van Oost Gelre heeft in het najaar van 2015 een krediet van 40 duizend euro beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van een onderzoek naar mogelijke bouwlocaties. De totale kosten van dat onderzoek bedragen overigens 80 duizend euro, maar de andere helft wordt opgehoest door de gezamenlijke schoolbesturen. De resultaten van het onderzoek komen binnenkort beschikbaar voor alle partners. Maar los daarvan is het, en dat mede in de ogen van het CDA, duidelijk dat er op korte termijn een visie moet komen over het onderwijsaanbod in de gemeente in het algemeen en in de kerkdorpen in het bijzonder.