Vlnr. wethouder Vincent van Uem, Volkert Vintgens van GNMF en John Arink van ekoboerderij Arink. Foto: Kyra Broshuis
Vlnr. wethouder Vincent van Uem, Volkert Vintgens van GNMF en John Arink van ekoboerderij Arink. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Petitie tegen intensieve veehouderij aangeboden aan wethouder

Lichtenvoorde - Het zijn spannende tijden voor John en Liane Arink. Al 25 jaar zijn ze bezig met biologisch boeren op hun bedrijf aan de Gasteveldsdijk in Lievelde. Recentelijk maakte de buurman, maatschap Groot Zevert, bekend een megastal met bijbehorende intensieve veehouderij te willen starten. Een verschrikking voor de familie Arink die niet alleen vreest voor hun bedrijf maar ook voor hun persoonlijke leven.

Door Kyra Broshuis

Een petitie tegen de bouw van de megastal leverde maar liefst 2302 handtekeningen op. Namens de Gelderse Natuur en Milieu Federatie (GNMF) spreekt Volkert Vintgens wethouder Vincent van Uem toe. "Het gaat hier om een stevig aantal handtekeningen voor een lokale actie. U kunt hieruit opmaken dat het ontzettend leeft, uiteraard in de buurt maar ook in andere delen van uw gemeente."
De wethouder erkent de discussie die erover gaande is en merkt op dat het een landelijk probleem is. "Het geluid dat het allemaal duurzamer moet, wordt steeds sterker. Zelfs vanuit landbouworganisatie LTO horen we deze geluiden."
Vintgens vraagt zich af hoe het mogelijk is dat er twee zeer uiteenlopende types landbouw naast elkaar kunnen bestaan. Wethouder Van Uem legt uit dat Groot Zevert binnen de kaders van de wet blijft. "De stal voor de 1200 mestkalveren past in het bestemmingsplan, dat is uiteraard onderzocht. Ik moet me als wethouder aan de in de raad vastgelegde kaders houden. We kunnen niet anders concluderen dan dat we medewerking moeten verlenen aan de plannen van Groot Zevert voor de megastal. Het nieuwe bedrijf valt binnen de opgestelde regels en ik conformeer me aan het democratisch proces." Een lastige kwestie voor Van Uem omdat juist zijn partij (OOG, Onafhankelijken Oost Gelre) tegengeluiden laat horen bij plannen voor intensieve veehouderijen en megastallen.

Voor de toekomst geeft de wethouder aan nauwkeuriger te moeten kijken naar de wetgeving op dit gebied. "Deze petitie wakkert de discussie nog meer aan. Bedrijven moeten in deze tijd echter soms denken aan schaalvergroting om het hoofd boven water te kunnen houden."
Vintgens vindt de plannen van Groot Zevert niet passen in de omgeving. De omschakeling van een rundveehouderij naar een intensieve kalverhouderij past wat hem betreft niet in het betreffende gebied. "Hier past meer een grondgebonden bedrijf dan een intensief bedrijf. Ik vraag u dan ook geen medewerking te verlenen aan een bedrijf met 1200 mestkalveren naast een biologisch bedrijf."

John Arink blijft, ondanks de woorden van de wethouder, strijdbaar. "Uiteraard vrezen wij dat klanten voor onze biologische producten en voor ons biotel (biologisch hotel) wegblijven. Het biotel is nota bene gesubsidieerd door de gemeente! Daarnaast is er echter ook nog het gevaar voor de volksgezondheid en uiteraard ons woongenot. Wanneer de buren intensief gebruik gaan maken van antibiotica, dan heeft dat ook gevolgen voor ons. En dit terwijl wij heel bewust al jaren antibiotica-vrij werken. Voor ons is het een heel breed verhaal." Er is nog hoop voor Arink omdat er nog geen omgevingsvergunning is aangevraagd. "Daarnaast loopt er een beroep tegen de natuurbeschermingsvergunning. Deze petitie is voor ons een protest tegen de vergunningverlener. Wij gunnen Groot Zevert het beste maar niet koste van ons eigen woongenot en onze principes."

Arink wordt in zijn strijd gesteund door het GNMF.