Straks veelvuldig in het straatbeeld van Beltrum. Foto: Henri Walterbos
Straks veelvuldig in het straatbeeld van Beltrum. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Beltrum doet mee met pilot
Sociaal Autodelen van MobielGedeeld

BELTRUM - MobielGedeeld heeft Beltrum, met 7 andere kernen meer, waaronder Bredevoort, geselecteerd om deel te nemen aan een pilotproject 'Autodelen' voor de duur van 2 jaar. Autodelen is een systeem waarbij een herkenbare auto, op een vaste plek in het dorp gestationeerd, ter beschikking wordt gesteld aan de leden/gebruikers. De voordelen van sociaal autodelen zijn: het is goedkoop, milieuvriendelijk, flexibel en sociaal. De pilot wordt gesubsidieerd door de provincie Gelderland. Via een animatiefilmpje is nog eens duidelijk te zien hoe het systeem werkt.

Door Henri Walterbos

Vanaf 30 januari 2016 staat er een auto van MobielGedeeld nabij het kulturhus, op het Mariaplein, in Beltrum. Angelique Wolterinck van de Raad van Overleg Beltrum is blij en trots tegelijk. "Het is weer een voorziening die iets toevoegt voor Beltrum. Het voorziet duidelijk in een behoefte. Vanuit Meldpunt Beltrum weet ik zelf hoe vaak we een verzoek krijgen voor vervoer naar bijvoorbeeld het ziekenhuis toe, als mensen zelf geen auto hebben. We zien het als een passend en sociaal antwoord op de groeiende vraag naar mobiliteit in het dorp. De pilot kan ook interessant zijn voor gezinnen die een tweede auto hebben, waar minimaal gebruik van wordt gemaakt. Gezinnen die wellicht op zoek zijn naar een goedkoper alternatief voor hun tweede auto, daar kan het ook interessant voor zijn. Ook jongeren die een avond willen stappen maar geen auto hebben kunnen er gebruik van maken, uiteraard met een Bob. Zelfs verenigingen kunnen gebruiker worden. Denk dan bijvoorbeeld aan het inzetten van de auto bij uitwedstrijden. Maar ook zonder rijbewijs kun je je aanmelden. Dan is er misschien wel iemand die mee wil gaan als chauffeur met de leenauto. Ook mensen die als chauffeur hand- en spandiensten willen verrichten mogen zich aanmelden." Angelique ziet echter meer voordelen voor de gezamenlijke auto, dan enkel de aangedragen mogelijkheden. "Het kan ook voorzien in een behoefte om met anderen samen boodschappen te gaan doen in Groenlo of Borculo, waar veel Beltrummers al naar toe gaan. Het is nog gezellig ook dan. Je kunt van alles bedenken."

Kosten
De kosten voor het gebruik van de auto zijn zeer redelijk te noemen. Het gebruik per uur bedraagt € 1,10, met daar boven op € 0,20 voor elke gereden kilometer. Deze tarieven zijn all-in en worden bovendien gedeeld door het aantal personen in de auto. Er zijn geen verzekeringskosten, geen inschrijvingskosten, geen abonnementskosten en geen reserveringskosten. MobielGedeeld zorgt voor het onderhoud en de schoonmaak van de auto. In de auto is een tankpas aanwezig. Als introductie krijgen de eerste 30 aanmeldingen een startsaldo ter waarde van € 7,50 van MobielGedeeld.Introductie
Op zaterdagmiddag 30 januari 2016 komt de auto naar Beltrum toe en start MobielGedeeld Beltrum. De overdracht en introductie vinden plaats van 13.30 tot 15.00 uur, in de kapel van de Hassinkhof. "We hopen dat er veel Beltrummers op af komen. Het is tenslotte voor hen. Dan kunnen ze zich ter plekke aanmelden, maar dat kan ook later uiteraard, al kun je wel sneller gebruik maken van de auto als je al ingeschreven bent. En waarom zou je je niet inschrijven. Dat kost niets." Tijdens deze middag laten Frits Rasing en William van Gool van MobielGedeeld zien hoe het systeem functioneert en is er uiteraard ruimte voor vragen. Interesse of vragen: Angelique Wolterinck, secretaris Raad van Overleg, telefoonnummer 0544-482356 of 06-36539370.