Foto: Kyra Broshuis
Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Toeristische inspiratie- en netwerkmiddag

LIEVELDE - "Het belang van onze toeristische sector wordt wel eens onderschat. Als je als gemeente de groei van de toeristenindustrie wil stimuleren, dan moet je wel een visie hebben en dat hebben we. Er zit absoluut groei in deze sector," vertelt wethouder Marieke Frank aan de tientallen ondernemers die deze maandagmiddag bij Beusink Recreatie in Lievelde aanwezig zijn.

Door Kyra Broshuis

Het is op uitnodiging van Achterhoek Toerisme in samenwerking met de VVV Oost Gelre en de gemeente Oost Gelre, dat de vele ondernemers deze middag aanwezig zijn bij de Toeristische inspiratie- en netwerkmiddag. Deze middag is bedoeld voor toeristische/recreatieve bedrijven uit Oost Gelre.
Toeristisch coördinator van Oost Gelre Bernou Wagenaar is blij met de grote opkomst en heet de aanwezigen van harte welkom. Voor de verdere groei van het toerisme in Oost Gelre is Wagenaar bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten zoals de verschillende fiets- en wandelroutes, een passe-partout, een kalender en een plattegrond, een videofilm en een toeristische gids. "Deze middag staat in het teken van inspireren, samenwerken en kansen benutten. Voor en na de presentaties is er gelegenheid de informatiemarkt te bezoeken waar de organisaties in de vrijetijdssector in Oost Gelre zich zullen presenteren."

Passie en trots
Wethouder Frank vervolgt haar speech met het verhaal dat de overheid een nieuwe taak heeft gekregen. "De mensen hier hebben goede ideeën maar de vraag is vaak: hoe verder? Daarom hebben wij een Toeristische Coördinator aangesteld in de persoon van Bernou Wagenaar. De eerste resultaten zijn merk- en zichtbaar."
Vervolgens is het de beurt aan Herman ter Haar, voorzitter van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde, die een uiteenzetting houdt over het corso en het belang van dit evenement voor Lichtenvoorde en Oost Gelre. Ter Haar laat onder andere een filmpje zien met de veelzeggende titel 'Wat gebeurt er als duizenden vrijwilligers en meer 4 miljoen dahlia's samenkomen". Ter Haar onderstreept het belang van alsmaar blijven vernieuwen om ook de jonge Lichtenvoordenaren bij het corso te betrekken. Trots is hij op het feit dat het corso van Lichtenvoorde sinds 2013 is toegevoegd aan de lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. "Passie en trots zijn onze drijfveren en respect en waardering is wat we terugkrijgen van de gemeenschap."

Het geluk van Nederland
Manuel Hezeman van de Stichting Achterhoek Toerisme legt de aanwezigen uit waarom de Achterhoek zo belangrijk is als toeristisch gebied. "Wij hebben vier pijlers en dat zijn het karakteristieke aanbod, het coulisselandschap, het sterke regiomerk en de economische betekenis. De Achterhoek heeft een naamsbekendheid van 96% onder de toeristen. Een prachtig cijfer maar het kan hoger, daarom werken we intensief samen met de gemeenten en de VVV's in dit gebied."
Achterhoek Toerisme heeft als doel het aantal toeristische bestedingen te verhogen en de Achterhoek in de top 10 van de Nederlandse vakantieregio's te plaatsen. "Dat alles zal ook een toename van de werkgelegenheid met zich meebrengen. Daarom is het zo belangrijk dat we ook aandacht hebben voor kleine ondernemers. Met onze nieuwe slogan 'Het geluk van Nederland. Echt Achterhoek' zijn we druk bezig met nieuwe projecten. Een mooi voorbeeld daarvan is het wandelnetwerk in de Achterhoek dat nu 3000 kilometer telt."

Workshops en buitenbeleving
Na de andere speeches, van onder andere Edwin Kok, projectcoördinator Euregio Toerisme Marketing Grensregio, en Edwin Grothe, voorzitter van De Slag om Grolle, is er de gelegenheid om deel te nemen aan verschillende workshops. "We hebben een workshop Sociale Media van Marlies ten Thije, communicatieadviseur van de gemeente Oost Gelre, en een workshop van wethouder Marieke Frank over burgerinitiatieven in de toeristische sector," vertelt Wagenaar. Daarnaast is er voor de aanwezigen ook nog gelegenheid om van het uitzonderlijke mooie weer (de warmste 25 januari ooit!) te genieten met onder meer stepbikes en een rit met een huifkar.
Het is de bedoeling dat deze eerste Toeristische inspiratie- en netwerkmiddag een jaarlijks karakter krijgt.