Joke Meulenbeek, Theo Kaak en Anny Scharenborg voor 'Galerie Wij’
Joke Meulenbeek, Theo Kaak en Anny Scharenborg voor 'Galerie Wij’ Foto: Barbara Pavinati

Galerie Wij, dé plek voor de amateurkunstenaar

Theo Kaak: "Plezier en saamhorigheid komen samen"

Door Barbara Pavinati en Leonie Heutinck

GROENLO - Dat niet iedereen in Groenlo bekend is met 'Galerie Wij' verbaast de vrijwilligers soms. Het knusse pand, waar amateurkunst en curiosa centraal staan, bevindt zich in de Goudsmitstraat. Deze plek, waar plezier en saamhorigheid samenkomen, verdient het volgens de medewerkers om in het zonnetje gezet te worden. Het kan dan ook geen toeval zijn dat de gele bol op de ochtend van het interview uitbundig schijnt.

Galerie Wij biedt gelegenheid aan elke amateurkunstenaar om kunstwerken te exposeren. "Het is belangrijk om in deze jachtige tijd een hobby te hebben om te ontspannen," vertelt Theo Kaak vol enthousiasme, "Kunst maken kan daar een manier van zijn." Acht jaar geleden is de galerie door Theo samen met Sigrid Verbruggen opgericht. De insteek was om de creativiteit van de amateurkunstenaars onderling te stimuleren. Daarnaast zou het een aanwinst voor de regio zijn: geïnteresseerden kunnen kunst bewonderen en sommige werken kopen of huren. Vanaf het begin was Wij een succes. Vandaag de dag heeft de galerie ruim 40 leden en werken er 5 vrijwilligers.

Een unicum in de regio
Een lid kan voor 40 euro per jaar 5 werken aanleveren voor een expositie die twee maanden duurt. Tevens worden de werken op de website geplaatst. Tijdens de opening kan het lid vrienden en bekenden uitnodigen. Uiteraard zijn ook andere geïnteresseerden van harte welkom om zijn of haar creaties te bewonderen en om naar het verhaal achter de kunst te luisteren. Dit is dan tevens de kans om collega-kunstenaars te ontmoeten.
De meeste leden komen uit de Achterhoek of hebben in de Achterhoek gewoond. Er zijn er ook die van verder weg komen, ook uit Duitsland. Het concept van de galerie is een unicum in de regio. De naam is gekozen, omdat 'wij' staat voor "plezier en saamhorigheid".
"Het zou mooi zijn als er meer van dit soort initiatieven zouden ontstaan, want die zouden elkaar alleen maar versterken," vindt Theo.
Theo komt oorspronkelijk uit de zakenwereld. Op een gegeven moment kwam hij tot het besef dat dit werk hem geen voldoening meer bracht. Er kwam toen de gelegenheid om op de kunstzinnige en de daarmee, in zijn ogen, verwante spirituele toer gegaan. "De galerie is een grote hobby, waarbij mijn zakelijke achtergrond soms goed van pas komt," vertelt hij lachend. "De laatste jaren zijn de soorten kunst die tentoongesteld worden diverser geworden. Waren het eerst voornamelijk schilderijen, nu vind je er ook speksteen, houtbewerking, keramiek, glaswerk en sieraden," vervolgt hij trots. "Steeds meer mensen schilderen, hetgeen wij ook stimuleren, maar dat betekent dat er minder schilderijen worden verkocht. Ook de recessie heeft hiertoe bijgedragen. Doordat ik het als een hobby zie en er enthousiaste vrijwilligers zijn, kan de galerie open blijven. Dit kan ook omdat we het gevoel hebben dat de mensen ons waarderen."

Amateurkunstenaar welkom
Innoveren en leden wat bieden is voor Galerie Wij van groot belang. De Kunstmarkt en het schilderen door de kunstenaars op verschillende locaties zijn een groot succes. Galerie Wij wil dit graag blijven aanbieden. "Het is wel lastig om dit allemaal te bewerkstelligen, met name omdat de subsidieverstrekking steeds lastiger wordt." Het doorzettingsvermogen en de passie van Theo zorgen ervoor dat hij niet uit het veld is te slaan. "Sociale media zijn een erg belangrijk item, met de website en sinds kort ook via Facebook proberen we altijd 'in the picture' te blijven."
Als Theo in de toekomst de huidige situatie kan continueren, met wat nieuwe leden en vrijwilligers erbij, is hij dik tevreden. Soms hebben kunstenaars enige schroom om zich aan te melden bij de galerie. "Dat is nergens voor nodig, smaak is altijd persoonlijk. Iedere amateurkunstenaar is welkom!" verzekeren de vrijwilligsters Joke en Anny. De vrijwilligers zijn hard nodig om de galerie staande te houden. Mocht je interesse hebben, neem dan gerust contact op.

Openingstijden
Galerie Wij is elke vrijdag en zaterdag open van 13:30 uur tot 17:00 uur. Tijdens culturele evenementen zijn de openingstijden langer. Kom gerust een kijkje nemen en zie wat voor een creatieve talenten de Achterhoek in huis heeft.


wij@galerie-wij.nl
www.galerie-wij.nl