Een beeld van de themabijeenkomst in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de themabijeenkomst in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Vluchtelingenproblematiek staat centraal
tijdens themabijeenkomst 'Geloof in politiek'

OOST GELRE - Tijdens de afgelopen week in het dorpspastoraat LICHT in Lichtenvoorde gehouden themabijeenkomst met het onderwerp 'Geloof in politiek', ging veruit de meeste aandacht uit naar de huidige vluchtelingenpolitiek in de wereld en in Nederland in het bijzonder. Een spontaan, door onder andere Cees van Eijck uit Groenlo en Ellen Bakker uit Lichtenvoorde georganiseerde bijeenkomst, niet uit de koker komende van de politieke partij het CDA, maar wel tot stand gekomen dankzij de medewerking van de Christen Democraten.

Door Theo Huijskes

Zo was, naast CDA-wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre, Kaya Turan Kocak uit Eindhoven aanwezig als gastspreker. De voorzitter van CDA Kleurrijk, van Turkse komaf, had het onderwerp 'Gedeelde Waarden' gekozen voor zijn spreekbeurt, zijnde tevens de titel van een rapport van de Werkgroep CDA & Islam, Moslims in het CDA.
Op een boeiende wijze lichtte Kaya Turan Kocak zijn doopceel, waarbij met name zijn herkomst, het opgroeien in een arbeidersgezin in Turkije en zijn vertrek naar Nederland, extra aandacht kregen. Tevens ging hij in op de wijze hoe zijn intrede bij het CDA is gegaan, op wat hij binnen die partij als bestuurder, gemeenteraadslid en landelijk actief belangenbehartiger allemaal heeft gedaan. Na inmiddels 18 jaar als sectormanager werkzaam te zijn geweest bij de Rabobank in Eindhoven, is Kocak met ingang van 1 januari jongstleden een andere weg ingeslagen.

"Mijn bij de Rabobank opgedane ervaringen, alsmede mijn jarenlange opgedane indrukken van en in Nederland wil ik elders gaan inzetten. Het CDA heeft mij in de loop der jaren alle ruimte gegeven, heeft mij gevormd tot wie ik nu ben en daarom wil ik gaarne wat terugdoen, teruggeven aan de samenleving. Een samenleving die het gegeven is om te kunnen omgaan met moslims en daarbij tegelijkertijd met de islamitische leer. Met alle respect voor de media in dit land, maar dezelfde media schetsen een totaal generaliserend verkeerd beeld van de moslims. Er wordt dag in, dag uit via allerlei mediakanalen alleen maar een beeld weergegeven van alle ellende. Het is daarbij slechts 5% van de moslims, de slechte kant vertegenwoordigende, dat alle aandacht krijgt. Het kwalijke is dat 95%, zijnde het percentage dat de goedwillende moslims vertegenwoordigt, onbelicht blijft. Het is mede daarom een grote worsteling voor heel veel moslims om te kunnen vertellen hoe zij zijn, hoe zij willen zijn en als gevolg daarvan graag omarmd willen worden door de Nederlanders."

Het betoog van Kocak was vervolgens aanleiding voor een goede discussie onder de aanwezigen. Hierbij deed wethouder Jos Hoenderboom een oproep aan alle allochtonen in Nederland om mee te doen aan de doelstellingen, zoals dit land die voor ogen heeft.
"Het maakt daarbij niet uit waar de allochtonen vandaan komen, wel belangrijk is dat iedereen meedoet en zich daarbij zoveel mogelijk inleeft en aanpast. Laat zien dat je iets wilt betekenen voor deze maatschappij en zo ja, wat."
Kocak beantwoordde die oproep met een reactie dat er steeds meer initiatieven worden genomen om het land in te gaan. "We gaan de betreffende mensen opzoeken, workshops verzorgen enzovoort."
De geslaagde bijeenkomst kende in het begin een tweetal inleidingen van respectievelijk Cees van Eijck en Ellen Bakker, afgestemd op de vraag of en zo ja, in hoeverre geloof en politiek met elkaar verweven kunnen worden.