Pastoor De Jong bij de zegening van het uurwerk. Foto: Ferry Broshuis
Pastoor De Jong bij de zegening van het uurwerk. Foto: Ferry Broshuis Foto: Ferry Broshuis

Oud Torenuurwerk in volle glorie hersteld

GROENLO - Met een officiƫle openingshandeling verricht door de 84-jarige Frans Lageschaar en met een inwijding verricht door pastoor Herman De Jong van de Calixtusbasiliek is zondag het oude uurwerk van de kerk in volle glorie gepresenteerd, na een zeer omvangrijke hersteloperatie. De vele genodigden moesten eerst wel 100 treden 'nemen' om boven te komen, hoog in de kerk waar het oude uurwerk staat. Fried te Brake, van de commissie die het werk uitvoerde en waarin naast hem ook Adrie Wittebernds, Jan Roerdink, Gerrit Westerhof en Frans Lageschaar zitten, zette uiteen hoe ze zich in het uurwerk hebben 'vastgebeten'. Overigens deden ze dat op deskundig advies van Wim de Groot, die de afgelopen tijd heel wat aanwijzingen en technische uitleg heeft gegeven en dat was voor de handige vrijwilligers zeker niet aan dovemansoren gericht.

Door Ferry Broshuis

1908
Het uurwerk is in 1908 bij de bouw van de kerk geplaatst door de firma van de Kerkhof uit Aarle-Rixtel. Het uurwerk heeft tot 1970 dienst gedaan, maar omdat toen voor een elektrische aandrijving van de wijzerplaten werd gekozen is het uurwerk stilgezet.
Al die tijd daarna heeft het oude uurwerk in 'alle stilte' de tijd overleefd. Gelukkig kwam er ook niemand op de gedachte het uurwerk te demonteren, af te voeren, laat staan er klein geld van te maken, aldus Fried te Brake. Mooi en stil bewaard gebleven pronkstuk dus. En dat bleef zo totdat in 2014 Wim de Groot, expert op het gebied van klokken, bij een bezoek aan de kerk vertelde dat met eenvoudige middelen het uurwerk weer lekker aan het draaien zou zijn te krijgen. Dat was het sein voor actie; aanvankelijk werd gedacht die klus snel te klaren, maar het heeft langer geduurd.

Pronkstuk
Maar nu staat er dan ook een pronkstuk in een ruimte die ook nog eens helemaal is aangepast. Het ziet er fraai uit met vitrines met bijzondere voorwerpen. Logisch dat Fried te Brake met trots sprak over het werk dat velen hebben verricht en de resultaten die daarbij zijn bereikt.

Gewelven
Hij kon ook niet nalaten te vermelden dat naast deze voorziening er straks nog een attractie komt: je kunt dan via een speciaal houten voetpad over de gewelven van de basiliek lopen en dat voetpad heeft een lengte van zo'n 40 meter.

Toeristen
De Calixtusbasiliek is naast een godshuis en een ruimte voor devotie ook een toeristische trekker waar toeristen graag op af komen. Gemiddeld trekt de kerk per jaar rond de 3000 bezoekers en dat getal zal wellicht stijgen nu het uurwerk kan worden bekeken, de gewelven kunnen worden belopen en natuurlijk vanaf de torentrans de stad Grol en het verre ommeland kan worden bewonderd.

Er is voor dit project door diverse sponsoren ruime financiƫle medewerking verleend, ook in de vorm van het beschikbaar stellen van materialen, deskundig advies en dergelijke. Pastoor Herman De Jong was dan ook bijzonder blij met deze aanwinst. Er is een prachtig fotoboek gemaakt van de werkzaamheden en dat is vervaardigd door Ferdi klein Goldewijk. Het fotoboek werd aangeboden aan Grea Wolters- Beernink, voorzitter van de Locatieraad Groenlo. Het boek zal een mooie plek vinden bij de andere boeken en interessante voorwerpen van de parochie.

Van links naar rechts: Adrie Wittebernds, Jan Roerdink, Gerrit Westerhof, Frans Lageschaar en Fried te Brake. Foto: Ferry Broshuis