Een minuut voordat Gerard Dusseldorp en Arian Bloemberg worden uitgezwaaid. Foto: Henri Walterbos
Een minuut voordat Gerard Dusseldorp en Arian Bloemberg worden uitgezwaaid. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Expeditie Noordkaap van start

LICHTENVOORDE - Een druilerige zondag als de dertien bolides die deelnemen aan de eerste Expeditie Noordkaap glimmend gepoetst netjes opgesteld staan in de vertrekhal van transportbedrijf Aloys Roemaat in Lichtenvoorde. Binnen is het gemoedelijk en staan deelnemers en toegestroomde bezoekers gezellig met elkaar te praten, worden handen geschud voor een behouden reis en thuiskomst.

Door Henri Walterbos

Jorg Ebbers, deel uit makend van de organisatie, loopt een half uur voor vertrek met een glimlach op zijn gezicht rond in de inmiddels vol gestroomde vertrekhal. Hij is er klaar voor, zoals iedereen er klaar voor is. Maanden van intensieve voorbereiding zit er op. "Het is boven verwachting, de publieke belangstelling. Het is druk. Je ziet de kinderen genieten bij spelletjes of bij het zelf hakken van ijssculpturen. Mooi man. Zometeen gaat het loos," wrijft hij zich in de handen.

Niet commercieel
Bezoekers genieten van een gezellige sfeer, van een gratis kopje koffie of van de gratis rookworst. "Onze opzet is niet commercieel. Dat valt enorm goed. Ook bij sponsoren. Dan valt er veel meer te regelen, zoals er in de Achterhoek gelukkig nog heel wat te regelen valt. Het leeft, merken we," stelt Ebbers tevreden vast. Vlak voor vertrek, 13.00 uur, is de rij voor de koffiekraam nauwelijks geslonken of er schuiven al weer mensen aan en zijn de 1200 halve rookworsten al bijna op. Als eerste vertrekken Gerard Dusseldorp en Arian Bloemberg. "Deze week hebben we pas voor de eerste keer bij elkaar in de auto gezeten en dat gaf een goed gevoel," lacht een zichtbaar ontspannen Dusseldorp vlak voor de start. "Het is natuurlijk wel prettig dat - als je zelf de ogen dicht hebt - dat je een chauffeur naast je hebt zitten waar je op vertrouwen kunt." Dusseldorp neemt veel ervaring in eerder gereden soortgelijke expedities. Niets wordt dan aan het toeval overgelaten. "We hebben alles bij ons. Startkabels, sleepkabels, tie ribs, twee navigatiesystemen, een laptop en genoeg proviand." Aan het materiaal kan het dus niet liggen. Speciaal voorbereid heeft hij zichzelf niet op de eerste nacht doorrijden. "Ik ben gewoon om elf uur naar bed gegaan," lacht hij. "Net als anders."

Richting Berlijn
Dan klinkt ineens dat deelnemers verzocht worden zich naar hun auto's te begeven en afscheid te nemen van hun familie en vrienden. Nog snel even een laatste kus of omhelzing. De eerste etappe gaat richting Berlijn, zo berekenden de deelnemers aan de hand van de eerste coƶrdinaten, die bij elkaar gezocht dienden te worden in de vertrekhal. Dan gaat het via Letland, Litouwen naar Stockholm, om uiteindelijk op de Noordkaap uit te komen. Om de twee minuten wordt er een team uitgezwaaid. " Marc Plaggenburg, een duo vormend met Jorg Ebbers, wenst de eerste deelnemers sterkte en succes. "Bij de grens hebben ze de eerste beproeving al," weet hij uit eerdere eigen ervaringen, "namelijk het veranderen van provider, maar de echte problemen komen straks pas, met grote hoeveelheden sneeuw die in Noord-Europa liggen. Het regenachtige weer hier in Nederland, daar lachen de deelnemers om."

Kanjers voor Kanjers
Buiten staat Michelle Arink, voorzitter van Stichting Kanjers voor Kanjers om team 9, 'Team JD'.uit te zwaaien; Jelle Elferink uit Lichtenvoorde en Daniƫl Raasing uit Zieuwent. "Die jongens meldden ons via mail dat ze Kanjers voor Kanjers hadden uitgekozen als goed doel om voor te rijden. Hartstikke fijn natuurlijk. Daar zijn we erg blij mee. Dan vinden we het op zijn minst op zijn plaats dat we ook hier even aanwezig zijn om hun uit te zwaaien."

Volg de teams
De teams zijn te volgen via www.expeditie-noordkaap.nl en door middel van live blogs op onze sites.