De omgeving van het stationsgebouw, waar de uitbreiding van de toeristische verbinding wordt aangelegd. Foto: Theo Huijskes
De omgeving van het stationsgebouw, waar de uitbreiding van de toeristische verbinding wordt aangelegd. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Toeristische verbinding Marveld in de maak

GROENLO - Een volgend onderdeel van het Programma Stad Groenlo staat op punt van uitvoering. Het betreft hier de definitieve toeristische verbinding van Marveld Recreatie met het centrum van Groenlo. Een loopverbinding, die loopt vanaf het vakantiepark aan de Elshofweg en die vervolgens met een tunneltje onder de N18 en langs de Heuzelsgoot en op dit moment eindigt nabij het busstation aan de Parallelweg.

Door Theo Huijskes

Voor de totaaluitvoering van dit programmaonderdeel is inmiddels een compleet nieuw ontwerp gemaakt. Voor belangstellenden lag dat ontwerp in de afgelopen week ter inzage bij BS22 (Beltrumsestraat 22) in Groenlo. Reeds in 2013, ten tijde van de eerste werkzaamheden met betrekking tot de verbreding van de stadsgracht, heeft de in het leven geroepen ontwerpgroep Markt/Boompjeswal al uitvoerig stilgestaan bij deze voor het vestingstadje Groenlo belangrijke toeristische verbinding. Daarbij werden in eerste instantie de globale kaders voor de route ingebracht en vastgesteld. Thans is het zover dat er tijd en hopelijk voldoende financiële middelen voorhanden zijn voor de uitvoering van de gewenste volledige opknapbeurt met daarbij alle inrichtingswensen.

Busstation
In het afgelopen jaar zijn er diverse gesprekken gevoerd, waarbij aanwonenden en aanliggende ondernemers, alsmede andere belangstellenden aan tafel hebben gezeten om het ontwerp verdere, definitieve vormen te geven. Daarbij is tegelijkertijd het totale busstation alsook het grote parkeerterrein, grenzende aan de Parallelweg aan de zijkant van het stationsgebouw, meegenomen. Zo wordt de oppervlakte ten dienste van het busstation aanzienlijk kleiner, omdat het aantal perrons wordt teruggebracht van twaalf naar vier. Wanneer de plannen een definitief karakter krijgen, zal verder het parkeerterrein worden vervangen door een parkachtige setting met bomen en planten. Daarnaast is het de bedoeling dat aan die zijde (hoek locatie De Lichtenvoorde, voorheen Reclamestudio Jack Martin) de toegang van en naar de Parallelweg komt te vervallen. De loopverbinding zal, vanaf Marveld Recreatie en komende uit het tunneltje, rechts van de Heuzelsgoot lopen. Na circa 70 meter is er een bruggetje gepland om de Heuzelsgoot over te kunnen steken en vervolgens richting het centrum te wandelen. Nabij de Parallelweg voorziet het nieuwe plan in een kronkelend wandelpad achter langs het stationsgebouw richting het Laantje van Lasonder.

Komst tracé spoorbaan
Bij de uitvoering van de definitieve toeristische verbinding, doet zich nu een eigenlijk niet te missen kans voor om het aangrenzende historische stationsgebouw nog meer betekenis en uitstraling te geven door het opnieuw aanbrengen van een tracé spoorbaan met daarop een diesellocomotief met bijpassende wagon. Het idee hiervoor komt uit de koker van Ronald Wopereis, samen met Angela Roerdink woonachtig in het door hen grondig gerestaureerde stationsgebouw. Het prachtige, helemaal in de coulissen van het vestingstadje Groenlo passende gebouw dateert van 1883, waarna het vervolgens tot 1937 dienst deed voor personenvervoer per trein. Vervolgens werd het tot medio 1972 gebruikt voor goederenverkeer op het traject Winterswijk - Groenlo - Eibergen - Borculo. Daarna werden in 1977 de sporen opgebroken. Na een jarenlange bestemming als kantoorgebouw, zorgde het stel Wopereis-Roerdink in de jaren negentig voor een vergaande restauratie.
Desgevraagd zegt Ronald Wopereis erg in zijn nopjes te zijn met de plannen in zijn directe omgeving. "Op deze manier krijgt deze hoek van Groenlo een update, die helemaal past in het vastgestelde Programma Stad Groenlo, maar is het tegelijkertijd een unieke gelegenheid om een grote wens van mij en met mij van vele Grollenaren in vervulling te laten gaan."

Toeristische trekpleister
Het is altijd de bedoeling geweest van Wopereis om vanaf het stationsgebouw richting het Laantje van Lasonder een 100 meter lange spoorbaan aan te leggen op de vroegere loop van de treinen met daarop plaats voor een locomotief met wagon. "Daarnaast heb ik altijd het idee gehad om dan tevens een bed & breakfast-voorziening te realiseren. Dat samen zou het toeristische karakter van Groenlo een enorme impuls geven." Wopereis is van mening dat er zich geen betere mogelijkheid voordoet om het een en ander te realiseren dan op dit moment. "Bij het aanbrengen van de nieuwe toeristische verbinding gaat toch alles op de kop en moeten dientengevolge de nodige kosten worden gemaakt. Waarom dan niet in één keer deze voor Groenlo aantrekkelijke toeristische trekpleister meenemen? Dit pas over enkele jaren aanpakken, zou betekenen dat wat nu nieuw wordt aangelegd, dan met veel kosten gepaard gaande weer opnieuw overhoop moeten worden gehaald." De bewoner van het statige stationsgebouw weet zeker dat hij iedereen, en dat van omwonenden tot aangrenzende ondernemers, en wat die laatste categorie betreft zeker Marveld Recreatie, aan zijn zijde heeft bij de uitvoering van de plannen.

Locomotief en wagon
Een bijzonder enthousiaste Wopereis vertrouwt op de medewerking van het gemeentebestuur van Oost Gelre. Dit omdat de gemeente Groenlo, voorafgaande aan de herindeling van gemeenten in 2005, volop oren had naar dit initiatief. "De in 2002 opgerichte Stichting Loco Motor Nederland staat helemaal achter mijn ideeën en wil, ook wanneer het al morgen nodig mocht zijn, een historische locomotief in bruikleen beschikbaar stellen. Daarnaast heb ik de volle medewerking van de Stichting MBS (Museum Buurt Spoorweg, ThH) Haaksbergen in Twente. De buren uit het Twentse Haaksbergen denken nu al met ons mee. Dit mag onder andere blijken uit het gegeven dat zij uit de periode dat hier nog een goederenterrein dienst deed, een wagon ter beschikking hebben, die werd gebruikt door de Grolsch Bierbrouwerij. Wat is er dan nog mooier dan dat hier straks voor toeristen en anderen een treinstel is te bewonderen, dat niet alleen herinneringen oproept uit tijden van weleer, waarin het goederenverkeer per trein heel belangrijk was, maar dat tegelijkertijd herinneringen oproept aan het feit dat de geboorteplaats van Grolsch nog altijd Groenlo is?" Het enthousiasme van Ronald Wopereis is groot. Is zelfs alleen maar groter geworden, omdat hij zonder het te zeggen ongetwijfeld denkt: 'Het is nu of nooit!' En wie weet, ondanks dat de Grolsch bijna zeker in Japanse handen gaat komen, wil deze internationale bierbrouwer ook nog wel een duit in het zakje doen om het mooie initiatief in Groenlo waarheid te doen worden.