De op dit moment nog ontmantelde Wilhelminabank in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
De op dit moment nog ontmantelde Wilhelminabank in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Wilhelminabank krijgt rigoureuze opknapbeurt

GROENLO - De schlager in 1982 van carnavalsvereniging De Knunnekes had de titel 'D'r zit ne spieker in de Wilhelminabank'. Inmiddels 34 jaar later is 'die spieker' er eindelijk uitgehaald. De gemeente Oost Gelre heeft namelijk besloten om deze, inmiddels historische, bank een rigoureuze opknapbeurt te geven. Los van het gegeven dat het daarvoor de hoogste tijd is, vormde de tijdens de jaarwisseling op en in de directe nabijheid van de Wilhelminabank aangerichte schade, de belangrijkste aanleiding voor deze, bij de Grollenaren in goede aarde gevallen, beslissing.

Door Theo Huijskes

Zoals het Kanon bovenop het Grolse Mussenbergbolwerk bij Groenlo hoort, doet dat ook de Wilhelminabank, gewijd aan het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina (1898-1948). Op de bank aan de voet van het Noorderbastion hebben door de jaren heen ontelbare stelletjes menig uurtje doorgebracht. Echter, de laatste jaren staat de nostalgische bank meer bekend als een soort hangplek voor jongeren, in vele gevallen zelfs vandalen.
Zoals in de nacht van Oud op Nieuw, toen rebellerende jongeren als gevolg van het op een vernielzuchtige wijze omgaan met vuurwerk ter plekke zorgden voor een grote ravage, waarbij tegelijkertijd veel schade werd aangericht.
Volgens wijkagent Harrie van Balen Blanken is het onderzoek en het opsporen van de daders van de vernielingen nog gaande.
"De gemeente Oost Gelre heeft aangifte gedaan en aan de hand van binnengekomen tips hopen wij de veroorzakers op het spoor te komen."


Lees verder op pagina 7