Jos Korenromp op de plek waar volgends de werkgroep het Slingepad hoort te liggen. Foto: Theo Huijskes
Jos Korenromp op de plek waar volgends de werkgroep het Slingepad hoort te liggen. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Werkgroep wil geen Slingepad door groenstrook

GROENLO - De werkgroep Schaepmanstraat, met woordvoerder Jos Korenromp voorop, is op zijn zachts gezegd zeer teleurgesteld in de gemeente Oost Gelre. In een reactie richting deze krant, laat Korenromp weten dat men eerst anderhalf jaar aan het lijntje is gehouden met allerlei mooie praatjes en toezeggingen om vervolgens datgene te horen te krijgen waar de buurt een fel tegenstander van is. "Juist de gemeente, die zich moet inzetten voor het behoud van de schaarse natuur in onze directe omgeving, houdt totaal geen rekening met de wensen van de burgers. Dit is echt ongehoord!"

Door Theo Huijskes

Zoals eerder in deze krant vermeld, heeft het college van B en W besloten om het Slingepad nabij de Schaepmanstraat in Groenlo dwars door de groenstrook aan te leggen. Naar aanleiding van vragen van VVD- en D66-zijde in de onlangs gehouden raadscommissievergadering, deelde wethouder Marieke Frank mee dat er in dit geval sprake is van een weloverwogen beslissing. "Alvorens wij deze beslissing hebben genomen, is er een langdurig en tegelijkertijd intensief traject doorlopen, waarbij de meningen van de buurtbewoners, naar voren gebracht via een daarvoor speciaal in het leven geroepen werkgroep, zwaar hebben meegewogen,", aldus de wethouder op 19 januari jongstleden.

Helderziendheid ten top
"Let wel, ik ben slechts één van de woordvoerders van de werkgroep, die nu naar buiten treedt," vertelt Korenromp. "De werkgroep, die de bewoners van de Schaepmanstraat vertegenwoordigt, verzet zich reeds sedert 12 juni 2014 tegen de aanleg van het pad dwars door de groenstrook. Er zijn talloze gesprekken gevoerd, brieven geschreven, telefoontjes gepleegd met de gemeente en het waterschap. Wij als groep vinden namelijk dat het voor de hand ligt om een langs de Slinge bestaand onderhoudspad, dat al meer dan 30 jaar bewandeld en befietst wordt, te verharden. Deze meest noordelijke optie, drassig en met veel reliëf, is bovendien zeer geliefd bij mountainbikers. Daarnaast is dit pad, dat tegen de groenstrook aan ligt, breder en biedt dientengevolge veel meer mogelijkheden."
Korenromp vertelt dat het waterschap om allerlei redenen geen toestemming geeft voor de in de ogen van de werkgroep en ook in de ogen van talrijke Grollenaren meest gewenste oplossing. "Als reden wordt opgegeven, dat als gevolg van de klimaatverandering de Slinge in de toekomst 3 tot 5 keer per jaar zal overstromen. Dat noem ik nu helderziendheid ten top."
Opmerkelijk is volgens hem wel dat nabij de brug in de Borculoseweg, alwaar zich een particuliere tuin bevindt en daardoor de groenstrook plotseling ophoudt, de bezwaren van het waterschap plotseling niet meer gelden. Daar mag dus het pas aangelegde deel van het Slingepad wel laag en dus direct naast de Slinge liggen.

Opstelling waterschap
Jos Korenromp plaatst ook de nodige vraagtekens bij de opstelling van het waterschap. "Op advies van de gemeente hebben wij het Algemeen Bestuur van het Waterschap Rijn en IJssel rechtstreeks benaderd om zijn standpunt ter discussie te stellen. Met de mededeling dat dit soort verzoeken op ambtelijk niveau worden afgedaan, heeft onze brief nooit het bestuur bereikt. Dit gegeven werd vervolgens aangegrepen om de optie van een randroute te bekijken. Daarbij werd afgesproken dat wanneer de randroute niet door zou kunnen gaan en ook het waterschap geen groen licht zou geven voor het pad onderlangs, de huidige route door de Schaepmanstraat gewoon zou blijven lopen. Maar vervolgens wordt er van gemeentewege bevestigd dat de optie randroute heel goed en zonder veel schade gerealiseerd kan worden en dat er bij realisering daarvan voor 98% niet van het uitgezette traject zal worden afgeweken. Het is voor ons dan ook een groot raadsel dat het college van B en W vlak voor Kerst 2015 besluit dat het plan niet door kan gaan vanwege onder andere te hoge kosten en dat er daarom voor gekozen is om de route toch dwars door de groenstrook te laten lopen. Dit alles met de reden dat er door deskundigen is betoogd dat op deze wijze een optimale inpassing en beleving van deze recreatieve verbinding kan worden gerealiseerd met respect voor de bestaande beplanting."
Omdat Korenromp de handelwijze van het gemeentebestuur als een daad van onbehoorlijk bestuur aanmerkt, heeft hij zich met een klacht gewend tot de ombudsman, hetgeen weer resulteerde in een gesprek met wethouder Marieke Frank. Laatstgenoemde liet in dat gesprek nog eens weten dat het privacyaspect van de aanwonende burgers en de verkeersveiligheid zwaar hebben gewogen bij de genomen beslissing. "Maar de werkgroep heeft die geluiden nooit gehoord. Het is dan ook vreemd dat het college van B en W kennelijk meer luistert naar een enkeling, als die er al is, dan naar de werkgroep die zich als vertegenwoordiger van de straat al zolang inzet voor het behoud van het kostbare groen," aldus Korenromp, die nu hoopt dat de gemeenteraad het college van B en W alsnog terugfluit.


Ballast/Ballast winnaar kaarten bij DIOS

BELTRUM - Het koppel Tonnie Ballast/Bennie Ballast is winnaar geworden, met 1425 punten, van de 4e kaartavond van het seizoen 2015-2016, georganiseerd door DIOS-Beltrum.

Afgelopen zaterdagavond 13 februari 2016 waren er maar liefst 28 kaartliefhebbers gekomen naar kulturhus De Wanne in Beltrum om het kaartspel twintigen te spelen. Er werd gespeeld in koppels van 2 personen. Twee paren scoorden boven de 1400 punten. Het koppel Tonnie Ballast/Bennie Ballast werd winnaar met 21 punten voorsprong op het koppel Agnes Huurneman/Agnes Hanselman, dat 1404 punten behaalde. Het koppel Harrie Pasman/Theo te Vogt eindigde op de 3e plaats met 1373 punten.
De volgende kaartavond wordt gehouden op zaterdag 12 maart.