Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes
Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Grollenaar Ben Bonenkamp
exposeert in Stadsboerderij Grolle

GROENLO - Stadsboerderij Grolle blijft aan de weg timmeren met allerlei, meest gevarieerde exposities. Volgens Sylvia Wentink, vrijwillig pr-medewerkster van de museumboerderij in de Notenboomstraat in het centrum van Groenlo, is de belangstelling voor het nemen van een kijkje in de Stadsboerderij nog steeds groeiende. "Vanzelfsprekend heeft dat ook te maken met de aard van de exposities die er te bezichtigen zijn. Daarom proberen wij het gehele jaar door te zorgen voor een gevarieerd aanbod, waarbij zowel jong als oud aan hun trekken komt. En dat schijnt tot op heden goed te lukken."

Door Theo Huijskes

Sylvia Wentink is bijzonder verheugd en tegelijkertijd trots dat er nu weer een door een geboren en getogen Grollenaar verzorgde expositie is te bewonderen.
"Het betreft in dit geval Ben Bonenkamp, voor zijn pensioen werkzaam in het onderwijs, die wij bereid hebben gevonden om zijn passie voor de optiek in een expositie te verpakken. Ben is reeds vanaf zijn jongste jaren gefascineerd geraakt door optiek. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, toen Ben nog een kind was, had zijn buurman een groene verrekijker. Ben herinnert zich nog altijd het moment waarop hij voor het eerst door deze verrekijker mocht kijken."
"Een toen unieke ervaring, die ik nooit meer ben vergeten," beaamt ook Ben Bonenkamp zelf.
"In de loop der jaren werd fotografie mijn hobby en verzamelde ik een groot aantal NIKON analoge camera's."
De Stadsboerderij Grolle is derhalve enorm verheugd dat Ben deze unieke verzameling wil exposeren. Voor de echte liefhebbers is er ook een groot scala aan documentatie- en foldermateriaal beschikbaar.
"Dit maakt deze expositie extra bijzonder. Voor de belangstellenden, deze expositie loopt vanaf heden tot eind april," vertelt Sylvia Wentink.

"Zijn buurman had een groene verrekijker"

Ben Bonenkamp heeft veel gefotografeerd en een aantal van zijn veel gebruikte camera's is ook aanwezig in de expositie. Vooral landschappen en insecten hebben de interesse van Bonenkamp.
"Fotografie is door de jaren heen steeds meer een kunstvorm geworden. Een positieve ontwikkeling, die door mij van harte wordt onderstreept. Daarom gaat mijn interesse vooral uit naar de analoge camera, omdat hier de eigen creativiteit van de fotograaf het meest tot zijn recht komt. Desalniettemin zie ik ook veel voordelen in de digitale camera. Daarom gebruik ik tegenwoordig vaak een combinatie van de analoge en de digitale techniek bij het maken van foto's," aldus Bonenkamp.

Expositie kruiswegstaties
In de periode 19 februari tot en met Pasen aanstaande zijn in de Stadsboerderij Grolle ook nog eens de kruiswegstaties te zien uit de oude Waterstaatskerk van Groenlo. De katholieken van Groenlo begonnen met de bouw van deze kerk in 1836. Vervolgens werd in 1841 de Waterstaatskerk ingewijd. Glazenier F. Nicholas, gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van glas-in-loodramen, maakte in die periode 14 olieverfschilderijen, die de lijdensweg van Jezus laten zien. De betekenis van deze 14 kruiswegstaties wordt op indrukwekkende wijze beschreven door J. Hulshof uit Eibergen. Tijdens deze bijzondere expositie van de 14 kruiswegstaties in de Stadsboerderij Grolle kunnen aanwezige belangstellenden ook het een en ander lezen over de geschiedenis van de Waterstaatskerk.
De Stadsboerderij Grolle is gedurende de maanden november tot april geopend van 13.00 uur tot 16.30 uur. Het adres is Notenboomstraat 15 in Groenlo.


www.stadsboerderijgrolle.nl