Het huidige aanzicht van de twee oude panden in de Kevelderstraat. Foto: Theo Huijskes
Het huidige aanzicht van de twee oude panden in de Kevelderstraat. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

B & W akkoord met plannen Kevelderstraat

GROENLO - In haar onlangs gehouden collegevergadering hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre groen licht gegeven voor de onlangs gepresenteerde plannen met betrekking tot een tweetal panden in de Kevelderstraat in Groenlo. Zoals bekend betreft het hier de voormalige panden van Legro en Voerman. Deze panden zijn aangekocht door de gebroeders Hans en Jos Klein Gunnewiek, die voornemens zijn om er twee horecagelegenheden en vier appartementen te vestigen.

Door Theo Huijskes

Werden vorig jaar de eerste plannen bekritiseerd door verschillende partijen, waaronder de gemeentelijke monumentencommissie en de Stichting Mooi Groenlo, de totaal vernieuwde c.q. gewijzigde, op 11 januari in BS22 door Herman van der Heijden van De Witte - Van der Heijden Architecten gepresenteerde plannen, werden direct met open armen ontvangen. Zoal bekend had de wijziging van de plannen te maken met het gegeven dat na het stripwerk van het pand Legro bleek dat er meerdere gebinten in het pand aanwezig zijn, die niet onder de beschermde gemeentelijke status vallen. In opdracht van de gemeente Oost Gelre werd vervolgens mede daarom een cultuurhistorisch onderzoek verricht. Uit dat onderzoek kwam naast de vele ontdekkingen met betrekking tot de gebinten ook naar voren dat de in het pand Legro aanwezige kelder reeds in het jaar 1600 is gebouwd en dat het in feite een voorwaarde moet zijn dat die kelder koste wat het kost in tact dient te blijven.

Monumentencommissie
Voorzitter Ben Verheij van de gemeentelijke monumentencommissie geeft desgevraagd aan zeer tevreden te zijn met de gehele gang van zaken.
"Om te beginnen is ons advies opgevolgd om eerst een nader bouw- of zo men wilt cultuurhistorisch onderzoek in te stellen. De resultaten van dat onderzoek hebben ertoe geleid dat de initiatiefnemers, te weten de gebroeders Klein Gunnewiek, zich bereid hebben verklaard om niet alleen zoveel mogelijk van de gebinten in tact te houden, maar ook om de oude kelder in het pand Legro volwaardig in de nieuwe plannen mee te nemen. Met andere woorden, wat enigszins haalbaar is, wordt in stand gehouden. Als commissie zijn wij dan ook bijzonder gecharmeerd van de instelling en uitstraling van de beide ondernemers Klein Gunnewiek. Zij zien het behoud van onder andere de kelder en de oude gebinten ook als een verrijking en zeker niet als een groot bezwaar. Die opstelling verdient een groot compliment."
Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat er nu sprake is van een impuls voor de Kevelderstraat. "Met de nieuwe ontwikkelingen krijgt de ruimtelijke kwaliteit, uitstraling en leefbaarheid een boost. Bovendien passen de plannen binnen het Programma Stad Groenlo, waarin de straat is aangewezen als een gebied voor dag- en verblijfshoreca. Wij als college zijn blij dat naast de gemeentelijke monumentencommissie ook de welstandscommissie enthousiast is over de plannen," aldus het college.
Naar verwachting zal er zo spoedig mogelijk een start worden gemaakt met de sloopwerkzaamheden.