Goud voor Rachel Nijbroek

AMSTERDAM/BELTRUM/WINTERSWIJK - Tijdens de 1/8 finale turnen gooide de 15-jarige Achterhoekse turnster Rachel Nijbroek, uitkomend voor Penta Winterswijk in de 1e divisie junioren, wederom hoge ogen. Ze ging voor en haalde een eerste plek. Ze plaatste zich daarmee voor de kwartfinale van het NK.

Meteen bij het eerste toestel brug liet ze een zeer strakke en ruim uitgevoerde oefening zien, met daarin elementen die weinigen beheersen in het toch grote en concurrerende deelnemersveld. Met name de losom handstand met halve draai en een anderhalve schroef als afsprong werden krachtig en met veel discipline uitgevoerd. Hiervoor dan kreeg ze het hoogste cijfer, een 11.833.
Daarna de balk. Hier begon Rachel met een nieuw element: radslag als opsprong. Alle elementen, waarvan wederom de moeilijkheidsgraden bovengemiddeld waren, werden keurig zonder balansverstoringen uitgevoerd. En als toevoeging nog een nieuw sprongelement: hogehoek gehurkt, halve draai. Wederom een mooi cijfer: 11.950.
Op vloer liet Rachel een mooie sierlijke oefening zien met daarin acrobatische series, zoals arabier flick flack anderhalf schroef, en gymnastisch mooi uitgevoerde sprongen en danselementen, die veel kracht en durf van een turnster vragen. De waardering van de jury was 11.800.
Als laatste was sprong aan de beurt. Voor deze dag stond een nieuwe sprong gepland: tjuki gestrekt. Deze sprong heeft een zeer hoge uitgangswaarde en is moeilijk uit te voeren. Maar bij Rachel leek het alsof ze over de pegasus vloog. Hoog, strak en een keurige landing. Dit werd niet alleen opgemerkt door de toeschouwers, waardoor ze beloond werd met een applaus, maar was ook terug te zien in een zeer mooi cijfer van 13.175.
Aan het begin van de avond bleek dat Rachel met ruim twee punten verschil op de nummer twee plaats mocht nemen op de hoogste trede van het podium. Ook heeft ze zich geplaatst voor de kwartfinale NK. Deze zal in maart plaatsvinden.