De Beltrumse vlag. Foto: Henri Walterbos
De Beltrumse vlag. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Beltrum heeft eigen vlag

BELTRUM- Een aantal jaren geleden was een aantal instanties in Beltrum druk bezig met het realiseren van een vlag voor de Beltrumse gemeenschap. Maar op gegeven moment ontstond er toch onenigheid over onder meer het juiste ontwerp. De hoogste tijd voor Sander Esselink en Richard Sortelder om hier verandering in te brengen. In hun hoedanigheid van Prins en Adjudant grepen zij deze mogelijkheid.

Door Henri Walterbos

Sander: "Het voeren van de vlag als identificatiemiddel vindt zijn oorsprong in de vroege middeleeuwen, omdat veldslagen destijds steeds complexer werden. Daarnaast was de vlag met het familiewapen een teken van macht, trots en eenheid. Als koningen, hertogen en prinsen ten strijde trokken om hun imperium te vergroten voerden zij hun familiewapen altijd bij zich middels vlaggen en vaandels. De vlag kent dus al een hele lange traditie, nog altijd is bijvoorbeeld de Nederlandse vlag hét symbool voor onze vaderlandse trots. Zo zagen we ook bij de Slag om Grolle de nodige vaandels en vlaggen, maar geen Beltrumse. En dat kan niet, zo vond ook zijn adjudant. "Beltrum moet gewoon een vlag hebben," roepen beiden tegelijk.

Oneens
Stichting Oud-Beltrum, Historische Werkgroep Beltrum en de Raad van Overleg hadden het een paar jaar geleden bijna voor elkaar. Er was onderzoek gedaan naar het verleden, ontwerpen waren er gemaakt, maar uiteindelijk kon met het toch niet eens worden en ging het hele feest niet door.Sander en Richard dachten er het hunne van en stroopten hun mouwen op, met als resultaat een heuse vlag. Wat beide oudheidkundige verenigingen in Beltrum niet lukte was voor beide hoogheden zo gepiept. Richard verklaart de blauw-gele kleur en de bel in de vlag. "De bel zat in het gemeentewapen van Beltrum, evenals de kleuren geel en blauw. Beltrum was namelijk van 1795 tot 1819 een zelfstandige gemeente."
Sinds een week wappert de vlag op het Mariaplein, hartje Beltrum, nadat deze op de klanken van het Wilhelmus, gespeeld door muziekvereniging Concordia, in de top was gehesen. "Niks geen gedonder. Wij hebben een keus gemaakt en gekozen voor het traditionele ontwerp in een modern jasje, omdat dit het meest past bij de historische betekenis van de vlag. Natuurlijk hebben wij de historie er op nageplozen. Zo moeilijk is het helemaal niet. Wij hebben de knoop doorgehakt en hebben deze vlag aangeboden aan de Beltrumse bevolking. We hebben de Beltrumse vlag hoog in het vaandel. De reacties waren positief, al moesten er ook wel mensen om lachen," kijkt Sander terug op het ceremonieel. "We hopen dat de vlag tot in lengte van jaren blijft wapperen in Beltrum. De vlag is zelfs bij te bestellen voor Beltrummers die de vlag graag aan huis willen zien wapperen met speciale gelegenheden. Dit konden we nog mooi realiseren voor Aswoensdag."

Met behulp van Valse Loch hangt de vlag in top.