de gebroeders Braokman
de gebroeders Braokman Foto: Ferry Broshuis

Partoli strooit met grappige zinnen

LIEVELDE - Het duurt maar even of de spelers en speelsters van Partoli hebben de smaak te pakken en daarmee tevens de zaal. Ze hebben na een korte aanzet de juiste pointes gevonden en trakteren het publiek op prachtige uitspraken, rake typeringen en vrolijk toneel en dat allemaal in de mooderspraoke, de taal die zo vanzelfsprekend bij hen hoort. Zie daar de ingrediƫnten van de toneelvoorstelling van Partoli met het blijspel 'Baokman & Baokman', dat afgelopen weekend drie keer werd opgevoerd. En dat gebeurde in de Daele, de grote zaal van Erve Kots en die was perfect voor dit spel ingericht. Je kunt eigenlijk zeggen dat er geen betere plek gevonden had kunnen worden voor dit toneelspel. Het stuk speelt zich af in een boerenomgeving met de twee wat 'pradderige' vrijgezellen Harm en Leo Baokman, vakkundig op de planken gezet door Hans te Brake en Bas Oosterholt.

Door Ferry Broshuis

Taal
En dan dat taalgebruik, er zitten juwelen van uitspraken in en je kon merken dat daar ook flink op geoefend was. Als er een blijspel wordt gebracht en er kan worden gelachen dan is het heel belangrijk de juiste zinnen ook precies op de juiste momenten te brengen. Goede timing is daarbij cruciaal en ook inschattingsvermogen en veel alertheid. En gaandeweg het stuk kwamen ze daar allemaal beter in en dan zie je de wisselwerking met het publiek. Het publiek geniet en de spelers voelen zich daardoor gesterkt wat weer een opwaartse druk op hun prestaties tot gevolg heeft.

Intriges
Zoals in elk blijspel lopen er veel verhaallijnen, met intriges, met mopperige en nieuwsgierige maar uitstekend gespeeld buurtvolk, tot een niet te temmen wilde dochter die aan drugs is verslaafd, in verwachting raakt enzovoort. En er bloeit liefde op tussen de ene Baokman en een politieagente. Nou, alles zat er dus in!
Geld is ook nog zo'n belangrijk punt. En dan het willen afsnoepen van die geldhoop. Ie mot geven met de warme hand waarop de ander zegt: 'en dan ikke met de kolde veute in 't verpleeghoes'. Ja, dat is dan weer zo'n voltreffer.
Of over de vraag wie de vader van het kind is. 'Aj met 't gat in ne deurnenhegge valt zeg ie dan moar weet oe estokken hef!'
Dan gaat de zaal plat. Er zitten prachtige types in dit blijspel en in het spel steeds die plotselinge 'wijsheden' die de aandacht blijven trekken. Zoals al gezegd: daar was goed op geoefend en dan haal je resultaat. Het is toch fantastisch dat in deze tijd van televisie er nog spraakmakende amateurtoneelverenigingen zijn.
Dat mag ook wel eens gezegd worden, met dank aan de spelers en aan de regie onder leiding van Henriƫtte Klein Gunnewiek.

Afbeelding
Afbeelding