Rector van Marianum Jan Put (links) en directeur Bibliotheek Oost Achterhoek Ton Mengerink. Foto: Eveline Zuurbier
Rector van Marianum Jan Put (links) en directeur Bibliotheek Oost Achterhoek Ton Mengerink. Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Bibliotheek met ingang van nieuwe schooljaar gereed

GROENLO – Er was zo kort voor het weekend gebak bij de koffie en er waren stralende gezichten aan tafel waar even later handtekeningen werden gezet. Vrijdagmiddag 26 februari ondertekenden de directeuren Ton Mengerink (Bibliotheek Oost Achterhoek) en Jan Put (Marianum) een overeenkomst dat de Groenlose bibliotheek over een half jaar haar intrek neemt in Marianum. Marianum in Groenlo wordt 'vernieuwbouwd'. De historische aspecten van de wederopbouw worden hersteld of in oorspronkelijke staat teruggebracht, in combinatie met een eigentijdse inrichting naar de eisen van deze tijd. Voor de inrichting van de bibliotheek zijn leerlingen gevraagd mee te denken.

Door Eveline Zuurbier

"Er kwamen veel tips binnen voor een eigentijdse inrichting van de bibliotheek," vertelt Lynn Karsijns, manager dienstverlening van de Bibliotheek Oost Achterhoek, die bij de ondertekening aanwezig was. Leerlingen stelden voor om de gemaakte kunstwerken voor het vak CKV (culturele kunstzinnige vorming) er te tentoonstellen, Chesterfieldbanken neer te zetten om er een boek te kunnen lezen en een stiltecabine, waaraan zoveel mogelijk tegemoet is gekomen. "Nu zijn Chesterfieldbanken iets teveel van het goede, maar we zorgen voor heerlijke leesplekken in de nieuwe bibliotheek," zegt Karsijns glimlachend. Jan Put: "Het is een prachtig geïntegreerd plan geworden voor zowel Groenlo als voor de leerlingen van het Marianum." Ton Mengerink: "We zijn blij dat we op deze plek een vervolg van onze dienstverlening kunnen geven. We kwamen aan de rand van het centrum te zitten en hier kunnen we nu ook onze leesprogramma's op een betere manier aanbieden." De rol van de bibliotheek wordt groter. Een van de diensten is: mensen helpen bij het vinden van de informatie die zij zoeken. Dat begint met handigheidjes voor het internetgebruik tot aan helpen bij de omgang van de digitale belastingsite van de overheid.
Door de onderlinge samenwerking is de bibliotheek veel langer open: doordeweeks vanaf 10.00 uur. Een andere leuke bijkomstigheid, vertelt Karsijns, is dat een bibliotheek op een grote middelbare school als een brug is voor kleinere kinderen. "Zij zullen zich vertrouwd voelen op deze school." Ton Mengerink: "Gecombineerde functies leveren een bredere dienstverlening op. In Neede heeft de bibliotheek een ingang in de boekhandel van het winkelcentrum gekregen. De combinatie versterkt elkaar. De bibliotheek krijgt naast de hoofdingang van de school een eigen entree. Beiden zijn gesitueerd aan de Lichtenvoordseweg. Met trappen en een schuine opgang voor minder validen is de oorspronkelijke ingang van Marianum nagenoeg in de oude staat hersteld. Leerlingen krijgen vanuit de school een eigen entree naar de bibliotheek.