Foto: Eveline Zuurbier
Foto: Eveline Zuurbier Foto: Mark Ebbers

Vrouwen allerhande
nationaliteiten hand in hand

Burgemeester Bronsvoort heeft bijgedragen aan de kunstwerken van project 'Hand in hand'

Door Eveline Zuurbier

BOCHOLT/OOST GELRE – Op dinsdag 8 maart viert de wereld Internationale Vrouwendag. In Bocholt zijn Nederlandse vrouwen en vrouwen die in Bocholt zijn komen wonen uitgenodigd. Een welkomstactie en een grensoverschrijdend interactief kunstproject vormen op 5 maart de start voor een programma met vrouwenfestiviteiten. Er is muziek, dans, gedichten en een informatiemarkt.

"Wanneer je door een Duitse vrouw uit Bocholt als Nederlandse op een middag in Bocholt wordt uitgenodigd voor een kopje koffie met iets lekkers erbij, dan ben je wanneer je de volgende keer in Bocholt loopt, geen vreemde meer," vertelt Astrid Schupp over de Duitse gewoonte die over de grens met Nederland niet bekend is. Astrid Schupp, Gleichstellungsbeauftragte oftewel hoofdambtenaar voor vrouwenzaken, gelijkheid en Europese zaken voor de gemeente Bocholt, nam drie jaar geleden het initiatief het grensoverschrijdende netwerk Frauenbrücke Deutschland-Nederland op. Regelmatig treffen de vrouwen van het netwerk elkaar. Begin dit jaar begonnen zij aan een interactief kunstwerkproject 'Hand in hand' om hun ontmoetingen en hun uitwisseling van kennis en ervaringen kracht bij te zetten. Vrouwen doneerden gebruikte handschoenen van allerlei aard en maakten daarvan kunstwerken die op zaterdagmiddag 5 maart in het Medienzentrum in Bocholt worden gepresenteerd. Het initiatief krijgt een vervolg met een 'postkaartenactie' waarmee vrouwen vrouwen uitnodigen voor een kopje koffie.

Ook voor vluchtelingen
Bocholtse vrouwennetwerken, waaronder Frauenbrücke Deutschland-Nederland, zullen uitnodigingen uitreiken voor een kopje koffie aan vrouwen die in het afgelopen jaar in het grensgebied zijn komen wonen. Onder meer aan vluchtelingen. "Dit is zo belangrijk om je thuis te gaan voelen," legt Astrid Schupp uit. Ze is in Koblenz geboren, werkt in Bocholt en woont in Lichtenvoorde. "Toen ik in Lichtenvoorde kwam wonen en daar nog geen contacten had, vond ik het verschrikkelijk om in het centrum te lopen. Je loopt er zo vreemd en verloren rond. Dat gevoel heeft iedereen. Het is belangrijk contacten te maken en uit te breiden. Vooral in een verenigd Europa. Want we hebben allemaal dezelfde problemen, maar lossen die elk anders op, terwijl het veel beter is om gezamenlijk de kar te trekken. Dat kom je veel sneller tot vernieuwingen."

Meer dan grens over gaan
"De bedoeling van de postkaartenactie is om na het kopje koffie elkaar te laten fotograferen op wat jij het mooiste plekje van de stad vindt. Hiervan met elkaar een nieuwe postkaart maken en deze geven aan de volgende vrouw die weer uitnodigt, enzovoorts," legt ze uit. "Hand in hand gaan we zo verder door niet alleen de grens, dat lijntje op de kaart, over te gaan om te komen winkelen, maar ook om met elkaar in contact te treden." Het kunstproject 'Hand in Hand' van de Duitse en Nederlandse vrouwen is gebaseerd op het feit dat de vrouwen van het vrouwennetwerk ongeacht hun nationaliteit, religie en sociale status, elkaar intercultureel steunen. Aan de uitstraling van elke handschoen valt ook veel af te lezen.

Burgemeesters droegen bij
Ook burgemeester Annette Bronsvoort en de tweede burgemeester van Bocholt Hanni Kammler hebben bijgedragen aan de kunstwerken. Ze zijn na 8 maart in diverse musea in de grensstreek te zien.


www.facebook.com/frauenbruecke