Bennie Wopereis, gepassioneerd muzikant in de hoogtijdagen met Allicht. Foto: Henri Walterbos
Bennie Wopereis, gepassioneerd muzikant in de hoogtijdagen met Allicht. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Bjorn Wopereis op zoek naar materiaal over vader Bennie

"Mijn vader was mijn grote voorbeeld"

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK - In de woonkamer van zijn huis in Wehl hangt de linkshandige gitaar van zijn vader prominent aan de muur. Als een relikwie bijna. Bjorn Wopereis koestert de gitaar, evenals de herinneringen die er aan hangen. Herinneringen aan zijn vader, Bennie Wopereis, geboren en getogen in Mariënvelde, zanger en frontman van de in de jaren 80 razend populaire Achterhoekse feestband Allicht.

Toen Bjorn 13 jaar was, maakte zijn vader, 38 jaar jong, een einde aan zijn leven. In 2018 al weer 25 jaar geleden. "Het is vreselijk dat je je vader verliest op jonge leeftijd, helemaal op die manier, maar ik neem het hem niet kwalijk," kijkt Bjorn Wopereis (37) terug op de meest dramatische gebeurtenis in zijn leven. "Een erg moeilijke periode toen, want het ging waarschijnlijk slechter met mijn vader dan dat hij liet merken, terwijl hij nog niet zo lang daarvoor een groot feest had gegeven. En hij was helemaal niet jarig of wat dan ook. Misschien was hij er al wel mee bezig." Hij zal het nooit weten. Wel weet Bjorn dat zijn vader door een diep dal was gegaan toen hij noodgedwongen met Allicht moest stoppen, terwijl de band nog mateloos populair was. "Dat was in 1991. Hij moest stoppen vanwege een blijvende gehoorbeschadiging. Hij kon of alleen zichzelf horen of alleen de anderen. Afschuwelijk voor een muzikant. Vroeger had je geen oortjes en stonden de boxen niet vóór de muzikanten maar achter hen. Met alle gevolgen van dien voor mijn vader." En dat terwijl hij door velen bewierookt werd om zijn bronzen stemgeluid, maar ook om zijn muzikaliteit. "Drummer Gerard Overbekking zei dat hij één van de allerbeste muzikanten van de Achterhoek was. Allicht had als één van de weinige bands een eigen fanclub. Best wel uniek."

Beide benen op de grond
Drie jaar geleden verloor enig kind Bjorn ook zijn moeder. "Mijn ouders waren al gescheiden toen ik twee jaar was, maar mijn vader zorgde daarna nog goed voor mijn moeder, al bleef het moeilijk. Dat ik ze nu alle twee al kwijt ben, het zij zo. Het is niet anders. Dat kan gebeuren," probeert hij het te relativeren. Van zijn moeder weet hij veel, omdat hij haar langer meemaakte, van zijn vader niet. Het gemis is groot, schemert door alles wat hij vertelt. "Mijn vader was mijn grote voorbeeld en tevens mijn gitaarleraar. Ik ging vaak met hem mee naar optredens en naar de oefenruimte in Haarlo. Wat had ik nog veel van die man kunnen leren. Wel zei hij me meerdere keren: 'Laat muziek maken hobby blijven. Zorg dat je een goede baan krijgt. Ik hoop dat je het beter doet dan ik gedaan heb.' Hiermee doelde hij op de fouten die hij gemaakt heeft."

Bjorn: "Allicht had een eigen fanclub"

Muziek naast werk
Bjorn is ook muzikant, maar staat met beide benen op de grond. Als zanger/gitarist van Forever en New Minded had hij vele optredens. Ging zijn vader er helemaal in op, Bjorn nam het advies van zijn vader aan en koos voor zijn gezin. Hij trad toe tot een ander bandje met minder optredens. "Ik speel nu in 'Fris' (www.feestband.nu), een bandje waarmee we op feesten en kermissen spelen, maar niet zo heel vaak. Zo blijft het leuk naast mijn werk bij Zweden Vrijetijdsmarkt/kampeershop.nl in Doetinchem." Muziek stroomt echter door zijn aderen, spat uit zijn genen. Van zijn zoons Ben (9) en Luuk (5) lijkt Ben, genoemd naar Bjorn's vader, letterlijk het stokje weer over te nemen door fanatiek aan de weg te timmeren als drummer.

Attributen
Op zolder staan naast het drumstel van zoon Ben diverse attributen uit de meest succesvolle periode van zijn vader. Op zijn pc liedjes die op single en cassettebandjes uitkwamen, met onder meer liedjes waar hij als enige erfgenaam de rechten van heeft. Ook filmmateriaal van zijn vader. Enkele keren staat hij er zelf bij op, gitaarspelend of drummend. Vertederende beelden van een trotse vader en trotse zoon. Bjorn vertelt vol trots over zijn vader.

Boek of reünie?
Bjorn zou graag in bezit komen van meer opnames en foto's van zijn vader. Het gaat niet perse om materiaal van Allicht, maar van elk bandje waarvan hij deel heeft uitgemaakt. Ik hoef het niet te houden, maar wil het graag kopiëren. Met al het materiaal wil ik dan nog iets gaan doen. Wat weet ik nog niet, maar ik wil op zijn minst een zo goed mogelijk beeld van mijn vader. Misschien ga ik er wel een boek over schrijven, of een reünie met muzikanten waar hij mee gespeeld heeft, bruidsparen waar hij voor gespeeld heeft," laat hij zich ontvallen. "Hangt ook af van het materiaal dat ik krijg aangeboden."

Foto-album
Bladerend door een fotoalbum komt een fraai overzicht te voorschijn van de muzikale carrière van Bennie Wopereis; Hamaland Combo (1968-1970), Well's Fargo (1970-1974), Lemon Five (1974-1979), Take it Easy (1979-1983), Liberty (1983-1984) en Allicht (1981-1991). Op de foto van Liberty heeft Bennie zichzelf echter uitgewist. "Al deze foto's en knipsels hingen in zijn oefenruimte. Boven de foto van Liberty stond met grote letters 'de vergissing', maar waarom weet ik niet." Na zijn periode Allicht trad Bennie incidenteel op met muziektape en gitaar, en zong hij nog wel eens liedjes van Allicht. Zo ook met de formatie 'Precies' en de Berkelland Kapel waar hij een alpenhoornact deed. Die heeft hij door intensief oefenen leren bespelen. Zijn laatste optreden was met de KGB-band tijdens het Nieuwjaarsgala bij de Koppelpaarden in Lichtenvoorde, met ondermeer Ernst Daniël Smid en Sandra Vanreys.

Materiaal aanmelden
Wie Bjorn aan materiaal kan helpen, kan zich bij hem melden via boersmedia@gmail.com.