Een kijkje op het pad vanaf de ‘Kapotte’ brug. Foto: Theo Huijskes.
Een kijkje op het pad vanaf de ‘Kapotte’ brug. Foto: Theo Huijskes. Foto: Theo Huijskes

Het pad achter
de 'kapotte' brug

GROENLO - Talrijke burgers in Groenlo, en met name zij die er praktisch dagelijks gebruik van maken, vragen zich af waarom het tweede gedeelte van het wandel/fietspad vanaf de Halve Maan richting Vrakkingweg nog steeds niet verhard en verlicht is. Het betreft hier het gedeelte van circa 100 meter vanaf de 'kapotte' brug richting de Vrakkingweg. Met name bij Grolse werknemers van de op Den Sliem of het bedrijventerrein Laarberg gevestigde ondernemingen, die dagelijks op de fiets naar hun werk gaan en weer terug naar huis, is de verbazing groot.

Door Theo Huijskes

Het contrast van het gedeelte vanaf de Halve Maan richting de 'kapotte' brug ten opzichte van het gedeelte na de 'kapotte' brug richting de Vrakkingweg is extra groot geworden nu ook eind vorig jaar het Slingepad vanaf de Borculoseweg tot aan het stadspark De Grolse Weiden is aangelegd en tevens is verlicht. Het bestuur van Belangenvereniging Groenlo heeft zich inmiddels ook beziggehouden met deze enigszins verbazingwekkende kwestie. Voorzitter Ben Verheij deelt desgevraagd mee de aangelegenheid ter sprake te hebben gebracht tijdens het vorige week gehouden halfjaarlijkse onderhoud van het bestuur met het college van B&W van de gemeente Oost Gelre. "Zoals verwacht, heeft dat niet direct de duidelijkheid opgeleverd die wij hopen te krijgen. Men heeft ons wel toegezegd dat er een nader onderzoek wordt ingesteld. Men denkt namelijk dat het hier gaat om een stuk pad, dat geen openbaar karakter heeft. Maar bij mijn weten kent het pad al meer dan 60 jaar een openbaar gebruik. Daarnaast is mij via een andere weg meegedeeld dat het pad ook al die jaren is opgenomen in het jaarlijkse onderhoudsschema van eerst de gemeente Groenlo en nu de gemeente Oost Gelre.

Eigendom van gemeente
Desgevraagd deelt André te Brake, medewerker van de gemeente Oost Gelre, mee dat de onderliggende grond en dus ook het pad wel terdege eigendom is van de gemeente. "Om het plaatje, zeker in toeristisch en recreatief opzicht ter plekke compleet te maken, is het inderdaad een optie om dit stukje wandel- c.q. fietspad op korte termijn aan te pakken. Het is overigens in een eerder stadium reeds de intentie van de gemeente geweest om dit soort paden op te waarderen. Maar als gevolg van door te voeren bezuinigingen, werd er voor uitstel gekozen. Maar nu ook wordt bekeken om een fietspad vanuit Groenlo via Den Sliem en Laarberg door te trekken richting Eibergen, is de kans groot dat dit gedeelte ook wordt meegenomen. Maar ondanks dat ik helemaal achter het geopperde idee sta, is de beslissing daarover vanzelfsprekend niet aan mij." Buurman Henk Adema van het wandel/fietspad (woonachtig in de voormalige boerderij van de familie Luttikholt aan de Vrakkingweg) zit met smart te wachten op het moment dat ook dit laatste stuk pad een fatsoenlijke toplaag krijgt en wordt voorzien van verlichting. "Het is hard nodig dat dit gaat gebeuren. Met name 's avonds is het een gevaarlijke situatie. Vanuit mijn locatie probeer ik nog voor een stukje verlichting te zorgen. Eigenlijk te gek voor woorden dat dit nodig is."