Het helemaal gerestaureerde stationsgebouw in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Het helemaal gerestaureerde stationsgebouw in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Aanleg gedeelte spoorlijn bij stationsgebouw gaat door

GROENLO - Wethouder René Hoijtink van de gemeente Oost Gelre deed afgelopen week in de raadsvergadering een duidelijke toezegging over de heraanleg van een gedeelte spoorlijn nabij het gerestaureerde Groenlose stationsgebouw. Op de vraag van de VVD-fractie of het in juni 2011 ingediende burgerinitiatief voor heraanleg nu daadwerkelijk gerealiseerd kan worden, zegde de portefeuillehouder, verantwoordelijk voor onder andere de uitvoering van het Programma Stad Groenlo, de medewerking van de gemeente toe.

Door Theo Huijskes

Een artikel, enkele weken geleden geplaatst in deze krant, met betrekking tot de definitieve aanleg van een toeristische verbinding tussen Marveld Recreatie en het centrum van Groenlo, heeft de VVD Oost Gelre aangezet om daarover een vraag te stellen. Namens de fractie was het Kees Porskamp, die het destijds door de Stichting 'De Grolse Locomotief' ingediende burgerinitiatief had verpakt in zijn vraag.
"Deelt uw college de mening dat wanneer de omgeving van het stationsgebouw als gevolg van de aanleg van de toeristische verbinding helemaal op de schop gaat, daarbij direct de ideale gelegenheid moet worden aangegrepen om tegelijkertijd het stuk spoor langs de toeristische verbinding aan te leggen?", aldus Porskamp. Wethouder Hoijtink was kort en bondig in zijn antwoord. "Deze vraag beantwoord ik met een volmondig ja. De enige kanttekening die ik hierbij maak, is de voorwaarde dat de initiatiefnemer de benodigde materialen beschikbaar stelt. Wanneer hij zijn werk doet, doen wij dat ook!"

Het waren Ronald Wopereis en Angela Roerdink, die in 1991 het besluit namen om het stationsgebouw als woonbestemming aan te kopen om het vervolgens helemaal te restaureren. Beschikkende over het oude bestek en de oude bouwtekeningen, waren zij op de hoogte van de gebruikte materialen en de originele situatie/bouw. Een gigantische klus, waarvoor men drie jaar had uitgetrokken, maar die uiteindelijk maar liefst tien jaar in beslag nam. Maar het resultaat mag er zijn. Nauwelijks bekomen van het voltooien van een gigantische klus, ontstond bij Ronald en Angela het idee om te proberen ook de directe omgeving van het stationsgebouw in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Het beeldbepalende station zou daarmee nog beter uit de verf komen. In samenspraak met de Oudheidkundige Vereniging Groenlo werden de ideeën via een burgerinitiatief geventileerd bij de gemeente Oost Gelre. Deze ideeën bestonden destijds onder andere uit het aanleggen van een perron met daarop oude lantaarns, het weer aanleggen van een gedeelte spoorlijn (bij voorkeur dubbelspoor), de aanschaf van een diesellocomotief (ook wel sik genaamd) met één of meerdere personenwagons voor eventueel Bed & Breakfast mogelijkheden, herstel van de kolenopslagplaats, herstel van de goederenloods met daarin bijvoorbeeld een fototentoonstelling over de voormalige spoorlijn in Groenlo enzovoorts.

In een reactie zegt Ronald Wopereis erg blij te zijn met het antwoord van de wethouder. "Dit is heel positief. Een dergelijke toezegging, ook nog eens gedaan tijdens een openbare raadsvergadering van de gemeente, biedt veel perspectief." Zoals bekend heeft dezelfde Wopereis in een eerder stadium reeds aangegeven dat de Stichting Loco Motor Nederland bereid is om een historische locomotief in bruikleen beschikbaar te stellen. Ook de Stichting Museum Buurt Spoorweg Haaksbergen wil meewerken door een wagon af te staan, nota bene eentje die in de jaren twintig van de vorige eeuw dienst deed voor de toen in Groenlo gevestigde Grolsch Bierbrouwerij.
"De toezegging van de wethouder betekent dat wij moeten zorgen voor de benodigde rails en spoorbielzen. Dat moet te doen zijn, zeker wanneer de gemeente alle grond-, aanleg- en andere bijkomende werkzaamheden voor haar rekening neemt. Het geopperde dubbelspoor is gelet op de beschikbare ruimte bij nader inzien niet haalbaar. Wij zullen dus vooralsnog maar uitgaan van een enkel spoor. Laat dat de basis zijn van hopelijk een nieuwe, eveneens unieke toeristische impuls voor het vestingstadje Grolle. Dat alle door ons aangereikte ideeën niet in één keer gerealiseerd kunnen worden, is heel begrijpelijk. Maar wie weet welke verdere respons, onder andere in de vorm van sponsoring en dergelijke, er nog van buitenaf komt wanneer wij eenmaal bezig zijn?"