Deel van Besselinkschans in Lievelde, gezien vanuit de uitkijktoren. Foto: Theo Huijskes
Deel van Besselinkschans in Lievelde, gezien vanuit de uitkijktoren. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Krediet van € 575.000,00 voor
uitvoering visie Besselinkschans

OOST GELRE - De gemeenteraad van Oost Gelre heeft in haar vergadering van 1 maart jl. een krediet van € 575.000,00 beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de visie Besselinkschans. Alleen de VVD-fractie stemde tegen het voorstel van het college van B&W. Het tegenstemmen van de liberalen heeft volgens deze oppositiepartij niets van doen met het belang van de Besselinkschans als toeristische, recreatieve en evenementen-trekpleister, maar voornamelijk met het gegeven dat de prioriteitenlijst van de gemeente in de ogen van de vier VVD-raadsleden niet op orde is.

Door Theo Huijskes

Een opvallende rol bij de behandeling van het agendapunt 'Uitvoering visie Besselinkschans' werd vervuld door de fractie van het CDA. Daar waar de Christen Democraten tijdens de begrotingsvergadering van 3 november 2015 coalitiepartner OOG bij de behandeling van deze aangelegenheid nog tot verdrinkingsdood in het vaarwater zaten, werd er deze keer via woordvoerder Niek Bragt zonder het plaatsen van welke kanttekening dan ook groen licht gegeven voor het krediet. Dit in schril contrast tot vier maanden geleden, toen CDA-fractievoorzitter Theo Donderwinkel nadrukkelijk stelde dat er in het kader van noodzakelijke financiële ombuigingen eerst een stofkam door de bestaande projecten moet om te bekijken of daarop niet bezuinigd kan worden. Bragt liet nu, in een soort bejubelend betoog, weten dat de Besselinkschans moet worden aangemerkt als een uniek gebied waar ten behoeve van een revitaliseringstraject een investering op zijn plaats is.

Motie Nieuwe Liberalen
De fractie van de Nieuwe Liberalen Oost Gelre diende bij monde van Gerard klein Gunnewiek nog een motie in. Deze motie, die overigens inhoudelijk weinig tot niets afweek van het voorstel van B&W, hield een opdracht in aan het college van B&W om een nieuw investerings- en onderhoudsprogramma te maken. Een en ander aan de hand van een waslijst aan opmerkingen, die uiteindelijk zouden zorgen voor hetzelfde einddoel met betrekking tot de Besselinkschans, maar dan wel via een totaal ander traject. Afgaande op de reacties van de overige partijen op de motie, daarbij het felst bekritiseerd door PvdA'er Richard klein Tank, trok klein Gunnewiek vervolgens de motie in en stemde zijn fractie voor het B&W-voorstel.
In een lang pleidooi gaf verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem nog eens aan welk een belangrijk uithangbord de Besselinkschans, en dat zeker op het gebied van natuur, recreatie en evenementen, is voor de gemeente Oost Gelre.
"Daarom hebben wij hiervoor een gebiedsproces op gang gebracht, met daarbij een vertegenwoordiging van alle partijen c.q. belanghebbenden. Ondanks de daaruit voortvloeiende tegenstrijdige belangen, hebben wij met elkaar wel een goede balans weten te bewerkstelligen, die de economische en maatschappelijke, alsmede recreatieve en toeristische meerwaarde van de Besselinkschans ten goede komt.

Uitvoering diverse projecten
Werden er tijdens de begrotingsvergadering in november reeds kredieten beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de wateropgave c.q. waterbeheersing rondom Lichtenvoorde, met het nu goedgekeurde krediet van € 575.000,00 kunnen een aantal nieuwe, erg belangrijke projecten van start gaan. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan de inpassing van retentievijvers en beken in het bestaande landschap, het beter zichtbaar en beleefbaar maken van de Engelse Schans en de Grolse Linie 1627 en het aanleggen en verbeteren van de paden- en wegenstructuur, inclusief wandelroutes.
Wethouder Van Uem: "In totaal is er een bedrag nodig van circa 1,7 miljoen euro. Het bedrag na aftrek van de nu reeds uit te geven 575 duizend euro is echter nodig voor projecten buiten de Besselinkschans om. Er is op dit moment nog geen enkele zekerheid over de uitvoering van die projecten. En wanneer een en ander wel het geval is, zullen de plannen in die richting gefaseerd aan de gemeenteraad worden voorgelegd."