Gerard Hartjes (links) en Coen Meulenbeek (midden) overhandigen Ronald klein Severt de sleutels van het voormalige dorpshuis, bij de ingang ervan. Foto: Henri Walterbos
Gerard Hartjes (links) en Coen Meulenbeek (midden) overhandigen Ronald klein Severt de sleutels van het voormalige dorpshuis, bij de ingang ervan. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Nieuwe bestemming De Wanne

BELTRUM - Het Kulturhus Beltrum is het kloppend hart van Beltrum. Iedere Beltrummer weet er inmiddels zijn weg naar toe te vinden. Voordat het Kulturhus in gebruik werd genomen was Dorpshuis de Wanne ruim 40 jaar het ontmoetingscentrum, waar vele initiatieven bedacht en ontplooid werden ten bate van de Beltrumse gemeenschap. Ook deed het dienst als ontmoetingsplaats voor jongeren, die er hun eigen disco-avonden hadden in de kelder. Een jaar staat het pand inmiddels leeg en werd de kelder in de aanloop naar 'Beltrum on Stage', september 2015, veelvuldig gebruikt als oefenruimte voor deelnemende acts. Inmiddels is er witte rook over de nieuwe bestemming van het pand. Stichting Dorpshuis de Wanne is verkocht aan Pit Bouwadvies, voormalig Bouwburo AR, dat hiermee over een half jaar met zeven werknemers verhuist vanuit de Dorpsstraat, waar het nu nog gevestigd is. Het was Beltrummer en eigenaar van Pit Bouwadvies Ronald klein Severt die zelf contact opnam met het stichtingsbestuur. Klein Severt is geen onbekende in het Beltrumse verenigingsleven, zodat er snel contact tot stand kwam.

Door Henri Walterbos

Mogelijkheid
De nieuwe eigenaar is blij met zijn aanstaande nieuwe onderkomen, waar volop sloopwerkzaamheden plaatsvinden om het de nieuwe bestemming te geven. "Ik heb zelf contact opgenomen met het bestuur, want ik liep al een maand of vier in het pand omdat ik Beltrum on Stage mede organiseerde. Ik ken het pand bovendien al heel lang omdat ik er vroeger zelf in de bunker de eerste disco's heb gehad en omdat ik al jarenlang vrijwilliger ben bij het Glazen Huus van Stichting Jongerenwerk Beltrum." Klein Severt was voornemens te verkassen naar een eigen onderkomen en was er snel uit toen deze mogelijkheid zich voordeed. "Ik wou graag een eigen pand maar had niet gedacht dat het zo snel zou gaan, want dit kwam gewoon op mijn pad als het ware. We hebben een ruimer onderkomen nodig vanwege uitbreiding van onze werkzaamheden. Met ingang van dit jaar zijn we gecertificeerd met het keurmerk Asbestcertificering SC 540. We zullen dan ook de werkzaamheden uitbreiden met het inventariseren van asbest oftewel asbestonderzoek doen in gebouwen ten behoeve van sloopmeldingen."

Vergunningen
De vereiste vergunningen werden afgegeven zodat het gebouw, dat in het oorspronkelijke bestemmingsplan een maatschappelijke functie had, nu dienst mag doen als kantoor in de dienstverlening. De activiteiten van Pit Bouwadvies zullen zich afspelen op de begane grond. De bovenetage zal eveneens ingericht worden als kantoorruimte. "Deze ruimtes kunnen gehuurd en gebruikt worden door kleine zelfstandige zzp'ers."

Overdracht
Coen Meulenbeek en Gerard Hartjes van Stichting Dorpshuis de Wanne zijn verheugd over de verkoop van het pand aan Beltrummer Klein Severt. "Ronald had interesse maar we waren nog met iemand anders bezig. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan zodat Ronald in beeld kwam. Afgelopen week werden de akten gepasseerd en vond de overdracht plaats." Wat er met de opbrengst gaat gebeuren, daarover willen de heren bestuurders zich nog niet uitlaten. "Daar zijn we over aan het nadenken. Ideeën zijn er al wel. Het pand is van de Beltrumse gemeenschap dat zowel de lusten als de lasten van het pand had. De opbrengst komt in dit geval dan ook in zijn geheel ten goede aan de Beltrumse gemeenschap."