Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Grolse Calixtusbasiliek
op TV Gelderland

GROENLO - Woensdag 9 maart is Groenlo weer te bewonderen op de televisie. Deze keer is het Omroep Gelderland die aandacht besteedt aan de RK Calixtusbasiliek in Groenlo. Een en ander gebeurt in het programma 'Trots op Gelderland'. De eerste uitzending is om 18.20 uur en vervolgens wordt het programma ieder uur herhaald. Daarnaast is de uitzending te bekijken via www.gld.nl. De opnames voor het programma zijn op maandag 22 februari jongstleden in en rondom de statige Grolse Calixtusbasiliek gemaakt.

Door Theo Huijskes

Groenlo mag dit jaar derhalve niet klagen over aandacht voor het vestingstadje op televisie. Reeds in januari werden als gevolg van de vorig jaar succesvol verlopen Slag om Grolle door de EO de schijnwerpers uitgebreid gericht op Groenlo. Dit gebeurde in één week op maar liefst vijf avonden in het programma 'Geloof, Hoop en Liefde'. In februari was het de beurt aan het Grolse carnavalsfestijn bij Omroep Gelderland. Niet alleen op de zondagmiddag van De Drie Dolle dagen werd de kleurrijke optocht live uitgezonden, ook op de zondagavond kon iedereen genieten van een aantrekkelijke samenvatting. Daarnaast werd er op Rosenmontag een documentaire uitgezonden over de 53-jarige geschiedenis van de Groenlose carnavalsvereniging De Knunnekes, waarbij tevens de carnavalsdriedaagse van 2016 met daarbij alle voorbereidingen aan bod kwam.
Na januari en februari is het dus nu in de maand maart derhalve de beurt aan de Calixtusbasiliek. De tussen 1906 en 1908 gebouwde kerk, die de laatste jaren met name door het voorbeeldig aan de dag gelegde vrijwilligerswerk een ware metamorfose heeft ondergaan, krijgt mede daardoor een stukje welverdiende aandacht. Zeker sedert het moment dat op dinsdag 12 augustus 2014 de kerk werd verheven tot basiliek. Een unieke eretitel, toegekend door paus Franciscus. Een beslissing die alleen door de Paus kan en mag worden genomen. Ongetwijfeld komt deze bijzondere status van de Grolse kerk ter sprake in het tv-programma van woensdag. Het programma wordt gepresenteerd door Irene ten Voorde.