De vluchtelingenproblematiek anno 2016. Foto: PR
De vluchtelingenproblematiek anno 2016. Foto: PR Foto: Theo Huijskes

Burgemeester: "Zorg niet alleen voor de
vluchtelingen, maar ook voor de inwoners"

OOST GELRE - De inspanningen die de gemeente Oost Gelre aan de dag legt op het terrein van de vluchtelingenproblematiek, dienen volgens burgemeester Annette Bronsvoort niet als eenzijdige zorg te worden uitgelegd. "De zorg, waarvoor wij als gemeente in het kader van de problematiek verantwoordelijk zijn, heeft naast de vluchtelingen tegelijkertijd betrekking op onze eigen burgers. Daarom bestaat voor ons college de belangrijkste insteek met betrekking tot de vluchtelingenhulp uit het gegeven dat alles op dit terrein, en dat vanaf het allereerste moment, in goed overleg en in nauwe samenwerking met de inwoners van deze gemeente gebeurt."

Door Theo Huijskes

Zoals bekend heeft de gemeenteraad in haar vergadering van 1 maart jongstleden ingestemd met de opvang van maximaal 200 vluchtelingen voor een periode van maximaal 5 jaar in een noodopvang of satelliet-azc.
Burgemeester Annette Bronsvoort, die in de afgelopen week nog eens sprak van een omarming van het collegevoorstel door de gemeenteraad, had in de vergadering van maart reeds haar respect voor de raad uitgesproken. Met name het gegeven dat het collegevoorstel als hamerstuk werd aangemerkt en dientengevolge zonder enige vorm van discussie werd aangenomen, was voor haar aanleiding om de opstelling van het hoogste gemeentelijke bestuursorgaan als bewonderenswaardig aan te merken.
De gemeente Oost Gelre gaat nu op zoek naar locaties voor een noodopvang/satelliet-azc en roept inwoners op mee te denken. Volgens burgemeester Bronsvoort kan een noodopvang of satelliet-azc voor maximaal 200 personen op verschillende manieren ingevuld worden. Er kan een tijdelijke voorziening gebouwd worden op een braakliggend terrein in Oost Gelre. Maar mogelijk dat ook een groot bedrijfspand hiervoor geschikt te maken is. Omdat het om een tijdelijke situatie gaat zijn er meer mogelijkheden om een terrein of gebouw tijdelijk te bestemmen voor opvang.
Het is nu de uit circa 20 personen bestaande klankbordgroep, die als vertegenwoordiger namens de Oost Gelrese bevolking hieraan nadere invulling gaat geven.
Annette Bronsvoort: "In feite wordt er nu eerst een oproep gedaan aan individuele burgers, organisaties, ondernemingen en verenigingen om ideeën aan te reiken voor eventueel geschikte accommodaties. De binnengekomen ideeën worden door de klankbordgroep op een rijtje gezet en deze groep is het vervolgens ook die het college adviseert. Op die manier willen wij niet alleen de bevolking nauw betrekken bij dit project, maar willen wij als gemeente ook goed aan de touwtjes trekken. Wanneer de COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) een beroep op ons doet, willen wij de zaakjes goed hebben voorbereid. Verder zal gedurende het traject voldoende ruimte worden gereserveerd voor informatie- en inspraakavonden ten behoeve van de burgers van Oost Gelre."