Martijn Bruil van AGEM (links) bij start Energiecoöperatie Groenkracht Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Martijn Bruil van AGEM (links) bij start Energiecoöperatie Groenkracht Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

AGEM presenteert strategisch meerjarenplan 2016

OOST GELRE - De Coöperatieve Achterhoekse Groene Energiemaatschappij AGEM U.A. heeft in haar bestuursvergadering van 25 november 2015 het strategisch meerjarenplan AGEM 2016 vastgesteld. Zoals bekend werkt AGEM aan een energieneutrale Achterhoek en dat ten behoeve van alle acht Achterhoekse gemeenten: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Het strategisch meerjarenplan geeft inzicht in de activiteiten in 2016 met een doorkijk naar 2017 en verder.

Door Theo Huijskes

AGEM wil, als één van de onderdelen van het Programma Achterhoek Agenda 2020, aan een regio werken, waar evenveel stroom en warmte wordt geproduceerd dan dat er in dezelfde regio wordt verbruikt. AGEM wil daarmee ten behoeve van de regio Achterhoek niet alleen de verantwoordelijkheid nemen voor de eigen energiebehoefte, maar wil daarbij tegelijkertijd de regionale en lokale economie stimuleren.
Burgemeester en wethouders van Oost Gelre verzoeken de gemeenteraad kennis te nemen van het strategisch meerjarenplan AGEM 2016. In het voorstel aan de gemeenteraad schrijft het college dat het goed gaat met AGEM. Een en ander ondanks het gegeven dat de groei van het aantal klanten ver achterblijft bij de oorspronkelijke prognoses.
"De financiële resultaten zijn beter dan begroot. AGEM heeft een groot aantal projecten in portefeuille, waarvan er in 2016 een aantal uitgevoerd gaan worden. De projectontwikkeling ligt daarmee financieel op koers. Ook de naamsbekendheid van AGEM groeit. Dit laatste is vooral te danken aan de lokale projecten waar AGEM bij betrokken is. De doelstelling van AGEM is de lokale energietransitie te faciliteren en daarmee het stimuleren van de lokale en regionale werkgelegenheid," aldus het college van B&W.

Ook portefeuillehouder wethouder René Hoijtink zegt dat er ondanks het achterblijven van voldoende nieuwe klanten bij AGEM sprake is van een positieve ontwikkeling. "Niet alle doelstellingen worden gehaald, maar desondanks zijn de financiële resultaten tot op heden niet slecht."
Maar kijkende naar de stand van zaken met betrekking tot de energietransitie, kan toch niet anders worden vastgesteld dat er nog maar 470 van de 1.000 ingecalculeerde particuliere klanten zijn binnengehaald?
Hoijtink: "Dat klopt, maar het gaat daarentegen wel om het totale elektriciteitsverbruik. En dat is bevredigend omdat daar niet alleen particuliere huishoudens, maar ook agrarische en industriële bedrijven, alsmede maatschappelijke organisaties voor zorgen. Neemt niet weg, dat de her en der in de Achterhoek geleverde inspanningen nog steeds te weinig particulieren als klant hebben opgeleverd."
Wat Hoijtink ook niet onvermeld wil laten, is het gegeven dat AGEM, zeker de laatste tijd, op alle mogelijke manieren nauw betrokken is bij de ontwikkeling van tientallen projecten voor duurzame energieopwekking (hoofdzakelijk zonne-energie) in de Gelderse Achterhoek. Zo is in december 2015 de zonnestroomcentrale in Borculo geopend. Binnenkort volgen onder andere Wichmond-Vierakker en Zieuwent. Verder zijn er op dat terrein naast Zieuwent in de gemeente Oost Gelre tevens positieve ontwikkelingen gaande in onder meer Groenlo en Vragender.