Foto: PR De Ni-je Veste
Foto: PR De Ni-je Veste Foto: PR

Leerlingen De Ni-je Veste naar Rembrandt en Anne Frank

Verslag van een indrukwekkende dag

GROENLO - Dat het een bijzondere dag zou worden, was vooraf al wel duidelijk. Een dag van uitersten als je Rembrandt, de meester van het licht, en Anne Frank, een helaas wel zeer donkere periode in onze geschiedenis, op het programma hebt staan. Maar vooral een dag om nooit te vergeten.

Op woensdag 9 maart vertrokken de leerlingen van groep 7 van basisschool De Ni-je Veste om half negen 's morgens met enige spanning richting Amsterdam. Het was mooi om te zien dat heel wat (groot)ouders de kinderen nog even kwam uitzwaaien. Alsof ook zij al wisten dat het voor de jongens en meisjes een onvergetelijke dag zou worden. Dat ruim een half uur later een file tussen Arnhem en Utrecht voor enige vertraging van de busreis zorgde, mocht de pret niet drukken. Integendeel, de leerlingen van de locatie Buitenschans en de locatie Wheme konden het prima met elkaar vinden. Juf Dorette, juf Ilse, juf Nina en meester Ronald genoten volop van de gezelligheid in de bus. En van de levendige snoepjes- en koekjeshandel, die bij zo'n reis nu eenmaal hoort.
Eenmaal aangekomen in Amsterdam volgde er een korte wandeling over het Museumplein, waarna in het Rijksmuseum de klassen in twee groepen werden opgesplitst. Onder begeleiding van een gids zochten de leerlingen hun weg naar de beroemde eregalerij van het museum. Op de tweede verdieping konden de leerlingen niet alleen genieten van het prachtige gebouw, ook werd er het nodige verteld over het leven in de Gouden Eeuw. Er werd onder meer stilgestaan bij de overwinningen van Michiel de Ruyter op de Engelse vloot. Ook de handel in specerijen kreeg volop aandacht. Het proeven van kaneel was voor sommigen een ervaring op zich. Maar hoogtepunt is en blijft natuurlijk een bezoek aan de eregalerij. Een zaal vol schilderijen van onze Hollandse meesters. Het blijft een onbeschrijflijk gezicht om de galerij vanuit de hal binnen te wandelen en in de verte de Nachtwacht te zien hangen. Rembrandts onovertroffen meesterwerk. Je zou er uren over kunnen vertellen, maar helaas. Na anderhalf uur kwam er een einde aan de rondleiding.
Amper bekomen van alle indrukken werd er in de bus snel wat gegeten en gedronken op weg naar het Anne Frankhuis. Waar normaal gesproken het straatbeeld gekenmerkt wordt door een enorme rij wachtenden, viel het vandaag gelukkig mee. Eenmaal binnen werd de aandacht van de kinderen al snel gevangen door het levensverhaal van Anne Frank. Waar was de kast, waarachter zich de toegang tot het Achterhuis bevond? En waar lag het wereldberoemde dagboek? Aan de hand van indrukwekkende teksten en foto's op de muur beleefden de leerlingen de bedrukte sfeer, die er ruim zeventig jaar geleden heerste, opnieuw. Videobeelden van concentratiekampen en interviews van overlevenden maakten van het geheel iets onwezenlijks. Een verhaal dat we het liefst zouden vergeten. Maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat we dit nooit kunnen en mogen vergeten. Of zoals Otto Frank, de vader van Anne het zo mooi verwoordt: "Wat is gebeurd, kunnen we niet meer veranderen. Het enige wat we kunnen doen is van het verleden leren en beseffen wat discriminatie en vervolging van onschuldige mensen betekenen.
Voor de leerlingen van groep 7 van De Ni-je Veste werd het zo een geschiedenisles waar ze nog vaak aan terug zullen denken. Meer dan rekenen, lezen en taal maken dit soort uitstapjes het onderwijs tot dat waarvoor het eigenlijk bedoeld is: leren van en voor het leven.