De Raddreijers tijdens een repetitie. Foto: PR
De Raddreijers tijdens een repetitie. Foto: PR Foto: Karin Stronks

Doek valt voor De Raddreijers

Tot slot 'Hol van 't Leaven''

Door Karin Stronks

WINTERSWIJK – Nog één keer staan De Raddreijers op de planken van theater De Storm. Nog twee avonden kan het publiek genieten van een onvervalste revue van het enthousiaste gezelschap. Nog twee avonden liedjes, sketches, praatjes en gekkigheid van De Raddreijers. Met de revue 'Hol van 't Leaven' nemen De Raddreijers afscheid. Na vijftig jaar komt er een einde aan een bijzondere traditie die haar oorsprong had in de Winterswijkse buurtschap Corle.

De laatste twee voorstellingen van De Raddreijers worden op vrijdag 22 en zaterdag 23 april gehouden in theater De Storm. Beide avonden begint de revue 'Hol van 't Leaven' om 20.15 uur. Er zijn totaal 1200 plaatsen beschikbaar, meer dan de helft van de kaarten zijn inmiddels verkocht. Via Theater De Storm en leden van De Raddreijers zijn entreebewijzen te reserveren. Op zondag 24 april houden De Raddreijers een afscheidsreceptie bij Woordes in Corle, op de plaats waar het allemaal begon. Iedereen die het enthousiaste gezelschap nog een keer de hand wil drukken is van harte welkom van 15.00 tot 17.00 uur.

Oorsprong in Corle
Maandagavond 7 maart, nog zes weken te gaan voordat De Raddreijers voor de laatste keer op de planken staan. Bij de firma Grijsen Park & Straatdesign druppelen vanaf een uur of half acht De Raddreijers binnen, al dan niet met muziekinstrumenten, versterkers en microfoons. Er is koffie met gebak, voorzitter Johan Damkot is jarig geweest. Er worden herinneringen opgehaald, de groep is enthousiast, de sfeer is ontspannen en gezellig. Toevallig zijn enkele oudgedienden aanwezig. "De Raddreijers vinden hun oorsprong in Corle. Twee partijen liepen op het zelfde moment met hetzelfde idee rond. Volksfeest Corle zat krap bij kas en enkele actieve Corlenaren wilden een soort van revue gezelschap in het leven roepen. In 1966 waren De Raddreijers een feit!" Aan het woord is Joop Menting, één van de Raddreijers.

Inspiratie
Totaal 48 mensen zijn lid geweest van het gezelschap, sommigen hielden het na één voorstelling voor gezien, anderen bleven tientallen jaren. "Zoals zangeres Willy Dibbets bijvoorbeeld. De eerste uitvoering maakte ze niet mee maar als hardwerkende kracht op de achtergrond heeft ze wel de veertig jaar vol gemaakt", glimlacht Henk Beijers. Het gezelschap bestaat al jarenlang uit tien tot twaalf personen. Drie man verzorgen de techniek, drie zijn muzikant en zes personen staan op de planken met zang en sketches. "We beginnen elk jaar met een wit vel papier. Alle teksten, ook de liedjes, schrijven we zelf. Inspiratie halen we uit actuele dingen uit Winterswijk en omstreken maar we gaan ook vaak terug in de tijd. En alles in dialect."

Minder
"De laatste jaren merkten we dat het op alle fronten minder werd. Minder publiek, minder geld voor culturele activiteiten, we werden minder vaak geboekt. Vier van ons wilden stoppen. Niet om dramatisch over te doen maar we zijn wel gaan beraadslagen, wat gaan we doen? Vijftig jaar bestaan we nu en we hebben in goed overleg besloten dat we dit jaar de laatste revue op de planken brengen", vertelt Astrid te Kronnie. Hennie Grijsen vervolgt: "Met de revue 'Hol van 't Leaven' sluiten we een geweldige periode af. We hebben er veel zin in, de try outs zijn goed ontvangen. We gaan nog twee avonden vol aan de bak en dan valt definitief het doek voor De Raddreijers."