De Nieuwe Lievelderpoort in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
De Nieuwe Lievelderpoort in Groenlo. Foto: Theo Huijskes De Nieuwe Lievelderpoort in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

College wil promotie Groenlo nog verder versterken

GROENLO - Het college van B&W van Oost Gelre heeft de actualisering van het uitvoeringsprogramma Stad Groenlo vastgesteld. De gemeenteraad kan in de vergadering van 26 april zijn licht laten schijnen over de stand van zaken. Het programma strekt zich uit over de periode 2012-2027. Er is gekozen voor het jaar 2027 als sluitstuk, omdat Groenlo in dat jaar 750 jaar stadsrechten viert.

Door Theo Huijskes

Vanaf de start in 2012 is de uitvoering van het programma door alle betrokken partijen voortvarend aangepakt. "Nu wij vier jaar onderweg zijn, vinden wij het wenselijk om terug te blikken op wat er al is gerealiseerd, te leren van de opgedane ervaringen en te kijken naar hetgeen belangrijk is voor de toekomst van het programma, de stad Groenlo en haar bewoners. Op basis van die bevindingen bepalen wij de werkwijze en de focus voor de komende periode. Want ten opzichte van 2012 is er duidelijk sprake van een verschuiving van accenten. Waar dit besluitvormende gevolgen heeft, hebben wij deze vastgelegd in documenten zoals de Programma/Meerjarenbegroting", aldus het college van B&W.

Vijftien miljoen euro
Wethouder René Hoijtink vertelt dat er in totaal al 15 miljoen euro is geïnvesteerd. "Als gemeente zelf hebben wij inmiddels 2 miljoen uitgegeven. Verhoog dat bedrag met 2 miljoen aan subsidies, 2 miljoen via het rioolfonds, 1 miljoen van de provincie en 8 miljoen via private investeringen en de slotsom is 15 miljoen. Daarmee concluderende dat private ondernemers tot op heden meer geld geïnvesteerd hebben in het Programma Stad Groenlo dan de gemeente Oost Gelre." Hoijtink constateert met gepaste trots dat er inmiddels reeds 40 projecten zijn uitgevoerd. "Projecten met een looptijd van één jaar zijn allemaal gerealiseerd en zelfs de projecten van één tot vijf jaar zijn praktisch allemaal afgerond. Werpen wij een blik op de horizon in 2027, dan is actualisering van het programma een must. Het is een goede zaak om met elkaar uit te spreken hoe verder te gaan. Van het bedrag van 2,7 miljoen euro, destijds door de gemeenteraad beschikbaar gesteld, rest nog zeven ton. Voorstellen voor verdere noodzakelijke kredieten naast deze beschikbare zeven ton zullen successievelijk aan de raad worden voorgelegd. Welk project dat er nu als eerste op de rol staat? Allereerst willen wij de promotie van Groenlo, dit zeker in het kader van de vastgestelde Ruimtelijke Atlas, verder versterken. Daarnaast is het de beurt aan de toeristische verbinding van Marveld Recreatie naar het centrum van Groenlo. Neem maar aan dat dit aan het eind van het jaar reeds in een vergevorderd stadium is."

Ambachtelijke bierbrouwerij
De opgestelde actualiseringsnotitie omvat 24 pagina's. Zo is er een overzicht in opgenomen van alle in de afgelopen jaren ingediende burgerinitiatieven en is verwoord wat burgers vinden van de uitvoering van het Programma Stad Groenlo tot op heden. Vanzelfsprekend krijg het hoofdstuk 'Hoe gaan we verder?' extra aandacht. Het meest in het oog springende initiatief is het stimuleren van een ambachtelijke bierbrouwerij in het centrum van Groenlo. Daarnaast worden er zaken aangekaart als de verdere ontwikkeling van het Stadspark De Grolse Weiden, nieuwe stadsbruggen in de Eibergseweg en Ruurloseweg, herontwikkeling van Het Heydenrijck aan de Mattelierstraat en de voormalige vestiging van Super De Boer op de Papendijk, verdere grachtverbreding en voltooiing van de wandelroute 'rondje stadsgracht', de circumvallatielinie (Grolse Linie 1627) beter ontsluiten en breder onder de aandacht brengen, alsmede de toeristische routes verbeteren.