Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Oost Gelre gaat niet in op ultimatum van FNV

Vakbond FNV Zorg en Welzijn wil koppeling hulp en cliënt

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Nu het faillissement van de thuiszorgorganisatie TSN sedert medio vorige week definitief is, maakte FNV Zorg en Welzijn zich ook in de gemeente Oost Gelre op voor mogelijke acties. Acties met name afgestemd op het gegeven dat, ongeacht de nieuwe zorgaanbieder, hulp en cliënt gekoppeld moeten blijven.

Op een bij brief van 10 maart 2016 door FNV Zorg en Welzijn gesteld ultimatum, naar aanleiding van de besluitvorming van de colleges van B&W van Aalten, Winterswijk en Oost Gelre inzake de gevolgen van het faillissement van TSN, is het college van B&W van Oost Gelre in de vergadering van 15 maart 2016 niet ingegaan. Het ultimatum had betrekking op een drietal eisen, die samengevat betrekking hadden op het hoofdaspect van de totale actiecampagne, te weten de koppeling van hulp en cliënt, alsmede op de eis dat de arbeidsvoorwaarden van TSN gegarandeerd worden.

Geen garanties
Naar aanleiding van de B&W-beslissing zegt verantwoordelijk wethouder Jos Hoenderboom dat er in dit stadium geen garanties kunnen worden gegeven. "Nu het doek voor TSN definitief is gevallen, hebben wij te maken met vijf potentiële zorgaanbieders. Alleen al dat gegeven zorgt ervoor dat het de nodige tijd kost om alles op de rij te zetten, besprekingen te voeren en conclusies te trekken. Maar in samenwerking met Aalten en Winterswijk zullen wij zo spoedig mogelijk een beslissing nemen. Met uitzondering van de afspraak dat dit vóór 25 april aanstaande moet, kan ik nog geen eerdere datum noemen."

Raadscommissievergadering
Tijdens de in de afgelopen week gehouden raadscommissievergadering lieten Marijke Harbers namens de werkvloer in de thuiszorg en Wim van der Hoorn namens FNV Zorg en Welzijn hun ongenoegen horen over de gehele gang van zaken. "Wij zijn woest. Wij zitten met heel veel vragen, waarop wij geen antwoord krijgen. Wanneer er niets gebeurt, staan wij op straat en moet de zorgbehoevende het stellen zonder de vaste, vertrouwde hulp. Dit is geen normale gang van zaken meer."
Wim van der Hoorn begon zijn betoog met de opmerking: 'Het was rustig in Oost Gelre'. "Er was in deze gemeente tot medio februari 2016 niets aan de hand. Wat is er toch gebeurd in de opstelling van de gemeente Oost Gelre? Is het stoerheid van drie wethouders onder elkaar? Jagen ze elkaar verkeerd op? Is er toch een agenda van geld, bezuinigingen en doorgaan op de heilloze weg van steeds maar lagere tarieven - de race naar beneden? Wij zijn heftig op zoek, wij snappen er niets van. Wat gaat er om in de hoofden van de wethouders? Waarom melden Aalten, Oost Gelre en Winterswijk op 8 januari 2016 aan de VNG dat Buurtzorg de plek van TSN kan innemen bij faillissement van TSN? En blijkt een maand later dat dezelfde gemeenten de cliënten en hun vertrouwde hulpen een rad voor de ogen hebben gedraaid en in eerste instantie blij hebben gemaakt met een dode mus."
Naar aanleiding van beide inspreekbeurten, alsmede vragen vanuit de raad (met name van de zijde van de PvdA), kon wethouder Jos Hoenderboom alleen opmerken dat de ontwikkelingen nog niet in een stadium verkeren waarin hij duidelijkheid kan geven.