Vlnr. Jan Verschoor, Edwin Roerdink en Susan Lensink met dochtertje. Foto: PR
Vlnr. Jan Verschoor, Edwin Roerdink en Susan Lensink met dochtertje. Foto: PR Foto: PR

Oprichting van de Stichting Bridhim Nepal

Bridham via Susan en Pema verbonden met Groenlo

GROENLO - Op 17 maart 2016 werd bij notaris Roerdink officieel de Stichting Bridhim Nepal opgericht. Voorzitter is Pema Lama. Verdere leden van het bestuur: Jan Verschoor uit Groenlo (secretaris), Lysanne Seger uit Den Haag (penningmeester), Alie Snaterse uit Delft en Susan Lensink (algemene leden).

Vorig jaar heeft Groenlo al kennis gemaakt met Bridhim, een klein dorp in Nepal op 2200 meter hoogte niet zo ver van de grens met Tibet. Het is een van de vele dorpen die getroffen werden door de verwoestende aardbeving eind april 2015. Bijna alle huizen werden toen verwoest.

Bridhim heeft een speciale link met Groenlo. Het is het geboortedorp van Pema Lama , partner van Susan Lensink uit Groenlo. De Wereldwinkel Groenlo waar Gonnie Lensink, de moeder van Susan al jaren medewerkster is, begon een spontane actie om noodhulp te bieden. Deze succesvolle actie leverde bijna 2300 euro op en werd afgesloten in december 2015.

Vervolgens was voor Susan en Pema de vraag 'hoe verder'? Het dorp ligt nog steeds in puin, de mensen slapen in gammele onderkomens of tenten. Het mooiste en het beste zou zijn om nieuwe aardbevingsbestendige huizen te bouwen. Susan zocht contact met Peter van der Gaauw, een jonge architect uit Rotterdam die zeer geïnteresseerd is in bevingsbestendig bouwen.

Er werden workshops met deskundigen georganiseerd en in februari 2016 reisde Pema samen met Peter naar Bridhim om de mogelijkheden te verkennen. Het resultaat was positief. Het grote voordeel is dat Pema het dorp en zijn bewoners en de Nepalese cultuur door en door kent. Hij weet er letterlijk en figuurlijk de weg.

Na wat wikken en wegen werd besloten een officiële stichting op te richten die fondsen gaat werven voor de wederopbouw van Bridhim. De droom van Pema en Susan is om voor de zeven armste gezinnen een huis te bouwen. Het moet een kleinschalig project worden, waarbij kennis over bevingsbestendig bouwen ter plekke zal worden overgedragen aan de mensen daar. Er zal dan ook gewerkt worden met vaklieden uit Bridhim en omgeving.

Allerarmste familie krijgt eerste huis

Het eerste doel dat de Stichting Bridhim Nepal zich stelt, is het bouwen van twee huizen, Daar is 15.000 euro voor nodig. Peter van de Gaauw ontwerpt een stevig huis dat tegen een nieuwe aardbeving bestand is. Pema weet na overleg met en met instemming van de bewoners van het dorp al wie het eerste huis krijgt: de allerarmste familie, die het het hardst nodig heeft.

De komende tijd zal de stichting fondsen gaan werven om die eerste twee huizen te kunnen gaan bouwen. In Groenlo zijn er inmiddels al contacten met de leerlingenraad van Marianum en BS 22.