De situatie in en rond de muziekkoepel in de afgelopen week. Foto: Theo Huijskes
De situatie in en rond de muziekkoepel in de afgelopen week. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Opnieuw overlast en vernielingen op Maliebaan

GROENLO - Terwijl het centrum van Groenlo op talrijke plaatsen wordt opgeknapt, gaat het op de Maliebaan, vooral bij en in de muziekkoepel, weer helemaal mis. Het zijn daar de laatste weken weer groepjes jongeren, die er vernielingen aanrichten, de binnenkant van de muziekkoepel op allerlei manieren besmeuren, vuurwerk afsteken, voor geluidsoverlast zorgen en overal verspreid allerlei afval achterlaten.

Door Theo Huijskes

Dit tot grote ergernis van voorbijgangers en in het bijzonder de buurt. Namens de buurtbewoners is het Henk Gilsing, die van mening is dat het zo niet verder kan. "Het is enkele jaren goed gegaan, maar nu is het weer zover. De muren in de muziekkoepel worden weer beklad en vernielingen aangericht. Daarnaast worden er vuurwerkbommen afgestoken, die de ramen in je huis doen trillen en je bovendien de schrik om het hart doen slaan. Alvorens het van kwaad tot erger gaat, moet er nu van gemeentewege eens voor een adequate oplossing worden gezorgd. En dit zal op zeer korte termijn moeten gebeuren, want wanneer dat niet gebeurt, loopt het weer helemaal uit de hand."

Zieverink: "Momenteel is het weer mis"

Gilsing, die aangeeft reeds namens de buurt zijn beklag te hebben gedaan bij gemeente en politie, zegt dat de groep jeugdige relschoppers zich snel vermenigvuldigt. "Ik begrijp niet waarom de gemeente maar niet wil kiezen voor een rigoureuze oplossing. Waarom wordt de muziekkoepel niet helemaal afgeschermd, zoals dat bijvoorbeeld ook in Neede het geval is? Ik denk dat de koepel de laatste jaren al wel tien keer opnieuw is geschilderd. Iets dat ook gepaard gaat met de nodige kosten," aldus Gilsing, die niet kan zeggen of de overlast, evenals enkele jaren geleden, wordt veroorzaakt door drank- en drugsverslaafden. Ik schat de leeftijd van de jongeren tussen 12 en 16 jaar."

Jeu de boules
Ook de bij de muziekkoepel liggende jeu de boules-baan moet het ontgelden. Voor Gerrit Westerhof als woordvoerder van de jeu de boules groep, die daar meestal op de vrijdagmiddag is te vinden, is het een doorn in het oog. "De baan ligt er niet bij. Wij zijn best bereid om wat betreft het onderhoud zelf de handen uit de mouwen te steken. Maar de overlast en vernielzucht gooien telkenmale roet in het eten. De Maliebaan moet zeker in het kader van het toerisme een visitekaartje van en voor Groenlo zijn. Maar op deze manier ziet het er echt niet uit. De gemeente moet iets ondernemen."
In navolging van buurman Henk Gilsing vraagt ook Gerrit Westerhof zich af waarom de gemeente geen led-verlichting in de muziekkoepel aanbrengt, die 's avonds gelijk aangaat zodra zich daar niet-gewenste bezoekers ophouden.

Moeilijk probleem
Desgevraagd zegt Wilfried Zieverink, medewerker van de gemeente Oost Gelre, dat het hier om een moeilijk op te lossen probleem gaat. "Het is een tijdje goed gegaan, maar momenteel is het weer mis. Vandaag (vrijdag 18 maart, ThH) zijn in ieder geval de schilders al aan het werk om de muziekkoepel weer op te knappen, zodat deze zondag op een goede manier dienst kan doen voor de Palmpasenoptocht. Verder blijft het voor ons en zeker de politie moeilijk om deze overlast uit te bannen. Dit omdat je niet 24 uur per dag een oogje in het zeil kunt houden. Ook wordt er geroepen om een hekwerk te plaatsen en extra verlichting aan te brengen. Met een hekwerk krijgt de plek een door niemand gewenst aanzien en een extra verlichting wordt, en dat met het gooien van stenen, in een mum van tijd weer vernield. Zeg het maar. Zij die een passende oplossing weten, mogen het aangeven. Wij houden ons daarvoor aanbevolen!"