De deelnemers met hun buit. Foto: Henri Walterbos
De deelnemers met hun buit. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Beltrum ligt er weer strak bij

BELTRUM - Het blijkt ieder jaar weer nodig. De landelijke schoonmaakdag, officieel genaamd Landelijke Opschoondag. Afgelopen zaterdag trokken in totaal 100.000 vrijwilligers eropuit, bepakt en bezakt met vuilniszakken, prikkers en emmers om Nederland van zwerfafval te ontdoen. Met in hun kielzog familie, vrienden, buurtgenoten. Hiermee scoort de 14e editie net zo goed als afgelopen jaar. "Uit dit grote aantal vrijwilligers blijkt dat Nederlanders veel plezier hebben in het samen opruimen van zwerfafval en het nut zien van een schone buurt," aldus een woordvoerder van de organiserende Stichting Nederland Schoon. "Aanstekelijk dit jaar blijken vooral de jongeren, die met eigen en vaak structurele initiatieven hun omgeving en ouders aansporen mee te doen." Ook de Beltrumse jeugd droeg haar steentje bij, een dag eerder al.

Door Henri Walterbos

Op vrijdagmiddag 18 maart trokken de Beltrumse leerlingen uit groep 8 van basisschool 'de Sterrenboog' er voor de zevende achtereenvolgende keer samen op uit, op initiatief van Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB). Door de opgedane ervaringen afgelopen edities weten de initiators inmiddels waar de inzet het hardst nodig is. Met name de fietsroutes vanaf Groenlo naar Beltrum, Borculo naar Beltrum en de Zieuwentseweg, richting Beltrum, zijn onderhanden genomen door de jeugd en een tiental vrijwilligers. De bebouwde kom van Beltrum werd niet overgeslagen. Ook daar werd het nodige zwerfvuil verzameld. De buit was ook dit jaar weer groot te noemen. Er werd van alles gevonden. Van chipszakken tot en met een schedel van een vogel. Richard Stortelder van SJB lacht. "De kinderen vinden het wel vreemd dat er zoveel weggegooid wordt. Als je ze vraagt of zij ook chipszakken en drinkbekers weg zouden gooien, dan zeggen ze allemaal 'nee natuurlijk niet'. Dat hebben we als Stichting Jongerenwerk Beltrum uiteraard getest, want alle kinderen kregen na afloop een pakje drinken en een zak chips. Maar alles werd netjes meegenomen of in de vuilnisemmer gedeponeerd."
In totaal deden er een kleine veertig kinderen mee. Ze werden verdeeld in zes groepen met bij elke groep twee begeleiders. Alle kinderen waren voorzien van een veiligheidshesje en een papierknijper en handschoenen. "De stemming was goed. Met elkaar beleven ze er de grootste lol aan. Om al het vuil ook uit de sloot te halen moesten er soms 'halsbrekende toeren' worden uitgehaald. Dat leverde ook enkele natte voeten op maar dat was voor de kinderen geen belemmering. En als de één een natte voet haalt, is dat natuurlijk hilariteit." Als dank kregen alle kinderen en vrijwilligers een sleutelhanger, een klompje met SJB-logo, uitgereikt, als dank voor een wederom geslaagde schoonmaakdag.