Concentratie bij Grollenaar van Rhee, tijdens de finale. Foto: PR
Concentratie bij Grollenaar van Rhee, tijdens de finale. Foto: PR Foto: Verona Westera

Grolse titelverdediger Van Rhee 2e bij artistiek biljart

HAARLO - Het is een drukte van belang bij het bekende horecabedrijf Prinsen in Haarlo. De crème de la crème van de Nederlandse biljartsport is neergestreken in het kleine plaatsje waar de Grand Dutch Vijfkamp en Masters Artistiek worden gehouden.

Door Kyra Broshuis

Bij Masters Artistiek, het NK voor artistiek biljart, in de volksmond ook wel bekend als kunststoten, is Grollenaar en regerend Nederlands kampioen Martin van Rhee aanwezig om zijn titel te verdedigen.
Dat de zaal waar het Masters Artistiek een stuk minder toeschouwers telt dan de zaal waar de Grand Dutch Vijfkamp wordt gehouden, doet niets af aan de prestatie van de deelnemers én de aantrekkelijkheid van het spel. Bij artistiek biljart, op televisie vaak uitgezonden onder de naam 'trickshot', gaat het om een vorm van carambolebiljart waarbij de ballen op voorgeschreven en op het laken aangegeven posities worden geplaatst. De speelbal, de aanspeelballen en de banden moeten op de voorgeschreven wijze worden geraakt. Er wordt bij deze sport ook gebruik gemaakt van een zogenaamde pion om bochten omheen te maken. Het is een technisch zeer moeilijk spel maar bijzonder aantrekkelijk om naar te kijken. Deze vorm van biljarten kent helaas maar een kleine groep beoefenaars. En dat is bijzonder jammer want ook het grote publiek is vaak onbekend met deze prachtige sport.
Het spel bestaat uit 100 figuren die ieder een aantal punten vertegenwoordigen. Hoe moeilijker het figuur, hoe hoger het aantal te behalen punten. De speler heeft 3 kansen om het figuur correct uit te voeren. Het aantal benodigde pogingen is niet van invloed op het puntenaantal. De partijen die in Haarlo worden gespeeld, bestaan uit maximaal 5 sets. Wanneer de afstand tussen het puntenaantal van de ene speler ten opzichte van de andere zo groot is dat het niet meer in te halen is, wordt de set gestaakt.

Van Rhee toont zijn klasse
Grollenaar Martin van Rhee is al jarenlang een fanatiek beoefenaar van deze sport en heeft daarmee ook de nodige successen behaald. Zo werd hij in 2009 en in 2011 Nederlands kampioen. In 2009 werd hij derde bij de wereldkampioenschappen. Ook speelde de sympathieke Van Rhee op diverse invitatietoernooien in onder andere België en Hongarije. In 2011 stopte hij met artistiek biljart maar in 2013 pakte hij de draad weer op en wordt prompt eerste bij zijn eerste toernooi. Vorig jaar behaalde Van Rhee de nationale titel tijdens de Masters Artistiek in Mariënberg. Hij won de finale met 3-0 van oud-wereldkampioen Sander Jonen.
Tijdens de wedstrijden van afgelopen weekend toont Van Rhee zijn kwaliteiten en komt tot twee keer toe terug van achterstand van 0-2. Van Rhee speelt de finale tegen de jonge Jop de Jong, slechts 18 lentes jong en door Van Rhee in het verleden al een supertalent genoemd. "De finale was een regelrechte thriller," zo vertelt Van Rhee. "Ik stond 2-0 achter en kwam terug naar 2-2. De vierde set werd een tiebreak tot aan het zesde figuur. Tijdens de laatste set waarbij ik de achterstand goed kan maken gaat het mis bij het laatste figuur. Ik raakt op een haar na de juiste band niet."
De 18-jarige Jop de Jong uit Bathmen mag zich Nederlands kampioen noemen, ten koste van Van Rhee. Toch kijkt Van Rhee tevreden terug op het toernooi. "Dit is het mooie aan topsport, het is tot op het eind spannend gebleven. Jop de Jong is een verdiende winnaar, hij heeft het knap gedaan."

Niet mogelijk zonder sponsoren
Artistiek biljart is zoals gezegd een zeer aantrekkelijke sport om naar te kijken. Voor de talenten is echter bijzonder lastig om sponsoren te vinden. "Het is altijd lastig om een oefentafel te vinden. Driebanden kun je bijvoorbeeld op elke tafel doen dat is met het trainen voor artistiek biljart niet mogelijk. Het laken heeft veel te lijden en de tafel moet speciaal ingetekend worden. Ik heb gelukkig voorlopig een sponsor gevonden in de vorm van 112ink.nl. Het is me in het verleden al overkomen dat ik, als Nederlands kampioen, niet aan een buitenlands toernooi kon deelnemen. Als je alles zelf moet betalen, kan dat soms gewoon niet uit."