Foto: Eveline Zuurbier
Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

"Elke keer is de beleving van de Mattheüs Passion anders"

ZIEUWENT – "Elke keer probeer je de accenten in de Mattheüs te verleggen en het emotionele element meer te benadrukken in dit meesterstuk van Bach. Met name in de zang. De cast is op Christus na hetzelfde gebleven. We hebben een sterke crew," zegt dirigent Emile Engel.

Door Eveline Zuurbier

Op Goede Vrijdag 25 maart 19.30 uur zal voor de vijfde keer in de Werenfriduskerk in Zieuwent de Mattheüs Passion te horen en te zien zijn. Jaarlijks trekt deze klassieke uitvoering een volle kerk; mensen komen van heinde en ver omdat de sfeer zo uniek is. De kerk is, met het behoud van de prachtige religieuze elementen in deze 'kathedraal van de Achterhoek', ingericht met grote schermen waar met close-ups van de musici en de solisten plus de speciale lichteffecten, de beleving van de muziek intenser is. "Ook achter in de kerk zie je de mimiek van de solisten, de hoboïst of een koorlid. Musici leveren een topprestatie. Musici spelen niet alleen de tonen, maar leggen daar ook een gevoel in. Dat zelfde geldt voor de solisten. Ze zingen een muzikale voordracht. Dat zie je niet van een afstand, maar in de close-ups op de schermen kun je meeleven en de emotie in Bachs meesterwerk oprecht voelen."
Cilia Stortelder van de organisatie vervolgt: "Je krijgt koude rillingen van het moment waarop Jezus Christus aan het kruis overlijdt. De muziek verstilt en het is dan bijna geheel donker in de kerk totdat een heel klein sober lichtje gericht schijnt op het kruis met Jezus in de kerk. Zijn overlijden beukt in je naar binnen."

De opnames worden verzorgd door ZSOM en direct uitgezonden via deze schermen. Het boekje met de tekst is zowel in het gezongen Duits als in het Nederlands afgedrukt. Verder is er een kussen verkrijgbaar om lekker te kunnen zitten. Kinderen van groep 8 van de St. Jozefschool uit Zieuwent zingen het openingslied. "Het maakt op iedereen in de kerk indruk wanneer de kinderen met kaarslicht naar voren lopen en vervolgens beginnen met het openingskoor. De kinderen zijn er zelf ook vol van. Er zijn Zieuwentse leerlingen van Marianum die aangegeven hebben dit jaar nog eens graag te willen meezingen."
De passie, opgedeeld in aria's en voor de herkenning de samenvattende koralen, vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het evangelie volgens Mattheüs. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in de Thomaskirche in Leipzig op 15 april 1729, Goede Vrijdag.

Het muziekstuk van Bach zit vol symboliek die dirigent Emile Engel tot in de perfectie wil overbrengen. Solisten hebben elk een rol en de koren vertolken de dialoog tussen de ongelovigen en de ooggetuigen. Bach gebruikt 365 noten voor de basbegeleiding. De noten zijn het aantal dagen van het jaar. Bach is bij het samenvoegen van de aria's over de pauze heengegaan. Dit geeft de lengte van het kruis aan. Het eerste deel van de passie is langer dan het tweede deel. Daar waar de lengte-as en de breedte-as elkaar snijden vindt de verloochening van Petrus plaats. Wanneer Emile Engel begint te vertellen, wordt het al heel snel duidelijk waarom Bach, zijn Mattheüs Passion, en het lijdensverhaal van Jezus Christus de wereld blijven fascineren. Twee koren (Vocal Ensemble Ex Arte en Concentus Cantzione), zes solisten uit binnen- en buitenland, het orkest Concerto Barocco en het leerlingenkoor van basisschool St. Jozef brengen onder leiding van Emile Engel 'hun' versie ten gehore. Iedereen is van harte welkom. Kijk voor meer informatie en arrangementen op de website: www.paaspopklassiek.nl.