Nicole Rouwmaat (links) interviewt de raadsleden Carolien Sonderen van OOG (midden) en Peter Baks van de PvdA (rechts). Foto: Kyra Broshuis
Nicole Rouwmaat (links) interviewt de raadsleden Carolien Sonderen van OOG (midden) en Peter Baks van de PvdA (rechts). Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Organisatie tevreden over eerste Gezondheids Event

GROENLO - Ondanks het slechte weer is het aardig druk op het allereerste Gezondheids Event Oost Gelre, dat afgelopen zondag in De Bron in Groenlo werd gehouden. Dit event is een initiatief van Nicole Harbers, Denise Van der Donk-Eskes en Tonnie Zieverink, directeur van CC De Bron.

Door Kyra Broshuis

"De plekken voor de deelnemende organisaties waren erg snel weg en ook de verschillende workshops vinden gretig aftrek," zo vertelt Denise namens de organisatie. De bezoekers laten zich bij De Bron informeren over allerlei zaken die met gezondheid te maken hebben. "We hebben voor deze eerste keer gekozen voor vijf categorieën namelijk voeding & diëtiek, sport & bewegen, e-health, coaching & vitaliteit en reguliere & alternatieve geneeskunde." Er zijn ruim 45 organisaties aanwezig met informatie, lezingen en workshops.

Ik pas
Ook is er aandacht voor het gebruik van alcohol. Speciaal daarvoor zijn Peter Baks, raadslid voor de PvdA, en Carolien Sonderen, raadslid voor OOG, aanwezig om te vertellen over hun ervaringen met het project 'Ik pas'. Dit project is ingegaan op 10 februari jongstleden en is een uitdaging om 40 dagen geen alcohol te drinken. Deze actie wordt ondersteund door IrisZorg en de GGD Noord- en Oost Gelderland. Presentatrice Nicole Rouwmaat interviewt de raadsleden over hun ervaringen met de actie. "Voor mij is het absoluut geen probleem. Ik moet nog tot 31 maart maar ik kan nu al zeggen dat ik dat makkelijk ga halen." Carolien Sonderen heeft vandaag al haar laatste dag en vond het ook meevallen. "Vooral in sociale situaties kom je wel in de verleiding. Het is jammer dat het gebruik van alcohol zo gewoon is geworden. Ik vind het heel belangrijk om mensen bewust te maken van hun alcoholgebruik én misbruik."
Peter Baks is het daar helemaal mee eens. "We hebben als gemeente Oost Gelre de twijfelachtige eer om de op de eerste plek te staan van gemeentes van de Achterhoek waar het meest alcohol genuttigd wordt. Extra aandacht voor de negatieve gevolgen van alcohol is ontzettend belangrijk. Het is lastig een om vaste gewoonte los te laten, om er mee te stoppen, maar (veel) alcohol is nu eenmaal slecht voor een mens. Het is altijd goed om daar even bij stil te staan."

Volgend jaar weer
Tonnie Zieverink is tevreden over het verloop van dit eerste event. "We hebben een paar dingen opgemerkt waar we de volgende keer anders mee om willen gaan. Aan de deelname van de organisaties én de reacties van het publiek merken we dat er absoluut behoefte is aan dit event. We gaan binnenkort evalueren maar we kunnen nu al wel melden dat het event volgend jaar weer plaats zal vinden."