Foto: Eveline Zuurbier
Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Kunstenaars onder kandidaten eindexamen kunst Marianum

GROENLO – Haar hoofd moet vol kunst en creaties zitten. Gebarend duwt ze de overvloed aan woordgedachten in één richting om inhoudelijk het toekomstige kunstenaarschap nader uit te leggen aan de leerlingen en hun ouders. "Nee, wees vooral niet gestippeld," maakt ze duidelijk. De woorden zijn van Loukie von Freyburg, beeldend kunstenaar en oud-docent van ArtEZ, die op uitnodiging van Marianum vrijdagmiddag de eindexamenexpositie van de examenleerlingen van Marianum opende. De ingeleverde werkstukken voor het vak kunst beeldende vorming laten zien dat elke leerling talent heeft, geeft Freyburg aan. De één wil met beelden en vormen communiceren en de ander is een vrijdenker, een vrij beeldend kunstenaar.

Door Eveline Zuurbier

De eindexamenkandidaten hebben in het afgelopen halfjaar hard gewerkt aan de werkstukken voor het kunstvak. Veel kunstwerken vertolken het thema 'macht' waarin actuele thema's als propaganda, vluchtelingenhaat, kindsoldaten en indoctrinatie opvallen. Ze hebben zich laten inspireren door kunstenaars en stromingen uit het theoriedeel van het vak dat over kunst, cultuur en kunstgeschiedenis gaat. De leerlingen hebben de expositie zelf georganiseerd en de presentaties van de kunststukken verzorgd. De expositie is tijdens de schooldagen te bezoeken van 18 maart tot en met 22 april bij Marianum aan de Deken Hooimansingel in Groenlo. Elke leerling heeft drie stukken ingeleverd: twee 'platte', de zogenaamde 2D's en een ruimtelijk kunstwerk, de zogenaamde 3D-stukken.

"Denk nu niet: 'Help, mijn kind wordt kunstenaar en gaat een brodeloos bestaan tegemoet'. Nee, creatieve mensen kunnen docent worden zoals ik, grafisch ontwerper, mode-ontwerper, websitedesigner, game-artist en architect of iets met kunstgeschiedenis en communicatie nader vorm geven," legde Loukie von Freyburg uit. Haar boodschap aan ouders en betrokken docenten was vooral om een goed evenwicht te vinden in de expressieve vakken en de reken-, taal- en maatschappijvakken om het talent van elk kind tot zijn recht te laten komen. De meeste examenleerlingen geven aan dat ze een vervolgopleiding hebben gekozen voor een één van deze beroepen.

De beste examenstukken doen mee aan de 'Art Battle 2016 in 'de Weemhof' in Borculo. Dit is een expositie van examenwerken van jonge beeldende talenten van Het Assink Lyceum, Scholengemeenschap Marianum en het Staring College. Het publiek maakt uit wie de beste inzender is. Zeven eindexamenkandidaten werden tijdens de opening van de eindexamenexpositie van het Marianum genomineerd voor deelname aan de Art Battle 2016. "Er is gekeken naar kwaliteit en we hebben een keuze gemaakt om zoveel mogelijk variatie in kunstwerken aan te bieden", aldus de twee vakdocenten van Marianum.
De expositie Art Battle 2016 is van 8 tot en met 17 april van 13.30 tot 17.00 uur te bewonderen in 'de Weemhof ' in Borculo.