Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Koningsdag Beltrum:
'Willy's Verjaardagsfeestje'

"We hebben een mooi dorpsplein, dan moet je het ook gebruiken"

Door Henri Walterbos

BELTRUM - "Het is zo'n tien jaar geleden dat er in Beltrum Koninginnedag gevierd werd, de voorloper van Koningsdag. Een dag die Dute en Spilman samen organiseerden. Het bleef bij een eenmalig iets. Veel mensen trokken vervolgens ieder jaar naar Lichtenvoorde waar die dag veel te beleven was. Dat is toch eigenlijk hartstikke jammer." Aan het woord Luc Nijhuis, één van de initiators en organisatoren van Koningsdag Beltrum 2016, de opmaat voor een hopelijk nieuwe Beltrumse traditie. Het zou al gek moeten gaan wil dat niet gebeuren. "Als Beltrummers iets organiseren, dan zijn zij niet voor een kleintje vervaardigd. Dan gebeurt dat goed. Niks geen half werk." De gedachte dat Beltrummers ook in Beltrum zelf Koningsdag moesten kunnen vieren drong zich steeds meer op bij steeds meer inwoners. Een geluid dat ieder jaar weer opdoemde, maar ook weer verstomde na verloop van tijd, maar het kwam altijd weer terug, steeds sterker. Dus waarom niet een keer opnieuw een poging wagen iets van de grond te krijgen. Het lijkt precies het juiste moment. De afgelopen jaren verliepen de ontwikkelingen om Beltrum op het gebied van voorzieningen naar een hoger plan te tillen voortvarend. In het belang van de leefbaarheid van het dorp. "Als Beltrummers ergens voor gaan, dan reken er maar op dat het gedegen gebeurt, niet ondoordacht, en 'D'r an'." Organisatietalent lijkt in Beltrum wel aanwezig. Evenementen als Festunique, Normaal in Beltrum, PigPop en het Glazen Huus blijken ieder jaar weer goed georganiseerd, en hebben een flinke aantrekkingskracht in de regio.

Stichting Volksfeest Beltrum
Na de laatste editie van het Glazen Huus werd de koe bij de horens gevat, werden de mouwen opgestroopt. "Het was die dagen weer zo ontzettend gezellig met elkaar dat we weer zeiden dat we dit vaker moesten doen. Daarnaast hebben we een mooi dorpsplein. Dan moet je het ook gebruiken," is Luc van mening. Hij kreeg hulp van Benji Beunk, Martijn Nijhuis en Niek Hommelink, en enkele stille krachten op de achtergrond, zoals hij het zelf verwoordt. Zij waren het die de signalen oppikten en hun krachten bundelden om er iets mee te doen. Bij de Stichting Volksfeest Beltrum (SVB) vond men gehoor als orgaan dat de mannen steunt in raad en daad. "Een aantal van ons zit in de SVB. De lijntjes waren er al. Dat loopt prima," vertelt Benji. Tijdens carnaval werden 'onder het genot van' de eerste ideeën gesmeed, en een datum geprikt voor een eerste bespreking om te komen tot een opzet voor Koningsdag Beltrum. Een opzet die niet alleen voor 2016 moest gelden, maar een opmaat met perspectief voor een mooie lange Koningsdagtraditie in Beltrum. Eén van de opdrachten die de organisatoren zichzelf meegaven was dat Koningsdag Beltrum een evenement moest worden voor elke Beltrummer, van jong tot oud.

Programma
Koningsdag Beltrum start 's morgens om 10.00 uur met, hoe kan het anders op Koningsdag, een rommelmarkt voor de allerkleinsten op het terrein voor verzorgingshuis de Hassinkhof. "Dat doen we in samenwerking met Stichting Jongerenwerk Beltrum en is voor kinderen om hun waar te verkopen vanaf een kleedje. Het is niet de bedoeling dat er volwassenen gaan zitten of ondernemers," vult Martijn aan. Terug van weggeweest is de autosterrit. "Dit is een oude traditie. Deze suggestie werd ons gedaan. Waarom niet opnieuw proberen. Vanaf 12.30 uur die dag kunnen mensen die deel willen nemen zich opgeven. Het is zeer laagdrempelig. Alle auto's mogen meedoen. Onderweg zijn er diverse leuke opdrachten," geeft Luc in het kort de opzet weer.
Op het dorpsplein achter het kulturhus wordt een grote feesttent geplaatst waar vanaf 12.00 uur een programma geboden wordt, de klok rond, tot middernacht. De Slingelandkapel trapt de tentfestiviteiten af, om 14.00 uur gevolgd door het Beltrumse koor Fifteen. Van 17.00 uur tot 19.00 uur spelen The Hot Studs, rock'n roll en andere muziek uit de jaren 50/60/70. Knallende afsluiter is de feestband Kraakt Helder. Tussen de bands door DJ's B&No. De entree is de gehele dag gratis en de werkzaamheden worden alle verricht door vrijwilligers. "Hopelijk kunnen we als het een succes wordt een kleine buffer voor volgend jaar opbouwen," kijkt Martijn al vooruit. De Timp zal aanwezig zijn voor de hartige hap. De mannen hebben er zin in. "Zou fijn zijn dat je mooi weer hebt die dag. Dan kan de tent opengegooid worden. Lekker in en uit lopen," droomt Luc hardop.

Op hun Facebookpagina Koningsdag Beltrum kondigen de organisatoren inmiddels vol trots de nieuwe Beltrumse traditie aan: "Dat Willy natuurlijk niet missen!"