Het pand aan de Lichtenvoordseweg voor en na revitalisatie. Foto: PR
Het pand aan de Lichtenvoordseweg voor en na revitalisatie. Foto: PR Foto: PR

Pand LBA wordt duurzaam woonhuis

GROENLO - Het pand aan de Lichtenvoordseweg 4, waar voorheen LBA gevestigd was, heeft al diverse bestemmingen gekend in het verleden. Zo heeft het, voor LBA, gediend als vestiging van het CAD. Het pand, gebouwd in 1989, wordt nu een woonhuis dat volledig wordt aangepast aan de toekomst.

Door Kyra Broshuis

Architect Herman van der Heijden van De Witte - Van der Heijden Architecten heeft een opvallend ontwerp gemaakt. Het pand is op 1 april jongstleden in handen gekomen van een jong Groenlo's stel dat nu nog woonachtig is in het westen van het land. Zij hebben Van der Heijden ingeschakeld om het pand om te revitaliseren.
"Dit pand leent zich daar uitstekend voor," legt Van der Heijden uit. "Er is steeds meer vraag naar het duurzaam revitaliseren van oudere woonhuizen Ik heb een consortium opgericht waarmee ik samen met Wessels Vakbouwers, VM Geveltechniek, Takkenkamp en WSI dit soort projecten realiseer. Het voordeel voor de klant is dat er één aanspreekpunt is. Bovendien zijn de uitvoerders gewend om op innovatieve wijze te bouwen waarbij duurzaamheid en energiezuinigheid leidend zijn."
Het te verbouwen pand aan de Lichtenvoordseweg wordt volledig geïsoleerd waardoor het een zeer comfortabel huis wordt. "We maken zoveel mogelijk gebruik van de bestaande raamopeningen en andere elementen. De constructie van het pand is prima. Met het consortium kijken we met andere ogen naar vastgoed. We willen comfortabele woonhuizen creëren zonder aan kapitaalvernietiging te doen."
De volledige buitenkant van het pand wordt geïsoleerd en er wordt triple glas geplaatst in de bestaande ramen. Ook het dak wordt geïsoleerd waardoor het mogelijk wordt praktisch geen energie te verbruiken. Het enorme pand, het is volledig onderkelderd, is door Van der Heijden compleet nieuw ingetekend met volop woon-, leef- en werkruimte voor de nieuwe eigenaren. Met een ruime tuin op het zuiden en volop parkeermogelijkheid aan de voor- en zijkant wordt het een heel bijzondere stadsvilla. "En dat is uiteraard ook weer positief voor de verkoop van de naastgelegen kavels." De financiering van een dergelijk pand is ook een noviteit. "De hypotheekverstrekkers kijken tegenwoordig ook naar de energierapportage die wij opstellen. Het is dan mogelijk om op basis van de nieuwe situatie financiering te krijgen, het energieverbruik is immers praktisch nul waardoor je per maand meer aan aflossing of rente kunt besteden."
De uitgekiende isolatiemogelijkheden zijn niet alleen gunstig voor de financiën, zo zegt Van der Heijden. "Door de uitstekende ventilatiemogelijkheden zien we dat mensen in een gerevitaliseerde woning, veel minder last hebben van gezondheidsproblemen zoals cara."
Het zijn dan ook drukke tijden voor het consortium. "Ook veel woningbouwverenigingen zien het belang van duurzaam revitaliseren. Met relatief weinig middelen is het mogelijk verouderde woonhuizen comfortabel en duurzaam te maken."