Tess Luttikholt tussen haar klasgenoten, de docent en de wethouder. Foto: Kyra Broshuis
Tess Luttikholt tussen haar klasgenoten, de docent en de wethouder. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Tess wint gastles voor hele klas

GROENLO - Tess Luttikholt uit groep 6 van de Willibrordusschool uit Groenlo heeft een gastles gewonnen voor haar hele klas. Zij is op 19 maart bij de Techniekdag bij MPS in Lichtenvoorde geweest en heeft daar meegedaan aan een prijsvraag.

Door Kyra Broshuis

"De Techniekdag was een enorm succes," zo vertelt Marianne te Linde van POA (Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek). "Gelukkig zien we dat ook steeds meer meisjes belangstelling krijgen voor techniek. We hebben in de toekomst heel veel technische mensen nodig, zeker hier in de Achterhoek."
Jürgen van Aalst van VNO-NCW Achterhoek is blij met de 6000 bezoekers die de Techniekdag hebben bezocht. "Samen met het recordaantal standhouders én MPS als geweldige gastheer hebben we laten zien wat er in de Achterhoek allemaal te zien en te beleven is op het gebied van techniek." Het verbeteren van de afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de Achterhoek is één van de speerpunten van VNO-NCW. Hiervoor werkt de organisatie nauw samen met onderwijsinstellingen op alle niveaus om de instroom van jeugd in technische opleidingen en beroepen te stimuleren.

Leren over natuur en techniek
De spontane aanmelding van Sollysteem om een gastles te verzorgen voor een van de bezoekers van de Techniekdag, is een aangename verrassing voor de organisatie én uiteraard voor Tess en haar klas.
Sollysteem leert kinderen over natuur en techniek op een actieve, leuke en eigentijdse manier. Met het educatief pakket Solly gaan kinderen in de praktijk en online ontdekken, onderzoeken en ontwerpen. Kinderen worden zo al op jonge leeftijd geïntroduceerd in de wereld van duurzame energie. Ze ervaren hoe het is om zelf energie op te wekken en te leren over de vele mogelijkheden van duurzame energie. Zo werkt Solly samen met de kinderen toe naar een nieuwe, groene generatie.

Spontane aanmelding van Sollysteem

"De hele klas mag mee meegenieten. Het is natuurlijk ontzettend leuk dat juist een meisje dit wint," aldus Marianne te Linde. Dat vindt Tess zelf ook. Als helft van een tweeling moet ze al vaak genoeg het onderspit delven tegen haar iets oudere tweelingbroer Tijn.
De wethouder van Onderwijs van de gemeente Oost Gelre, René Hoijtink, verrast Tess in de klas. Naast de gastles krijgt ze ook nog een leuk spel uit handen van Marianne te Linde.